Premiärfiske i Alsterån

Ledig lördag för en gång skull och väckarklockan ringer 6.30, det är dags för premiärfiske i Alsterån. Jag skall möta upp Jonas och Paul i Vissefjärda kl 8.00 för att senare åka vidare mot Alsterån.

alster16-2-redigerad-web

En otroligt fin öring från Alsterån

 

Kaffebryggaren sattes genast igång, spön, rullar och tafsar var redan packade kvällen innan. Jag brukar sällan vara på premiärfisken då det ofta brukar vara fullt med folk och mer svårfiskat. Men denna premiären har jag längtat efter, Alsterån är ett unikt vatten i vårt område och som jag skrivit så många förut så påminner detta vatten mycket om vattendragen som finns längre upp i vårt kära land både när det gäller fiske och miljö.

alster-4

Fisk på!

Vi var framme strax efter 9 och samlades vid Höneströmsdammen där startskottet skulle gå kl 10. Ett gäng fiskare var redan på plats och vi fixade våra fiskekort och snackade en stund med Alsteråveteranen John Holm. Han hade med sig en del Sameo prylar och visade upp b la deras nya serie JAW som ser riktigt trevligt ut, mycket spö för pengarna. Nytt för i år var också att det endast få fiskas med hullinglösa krokar och längsta fisken vinner dagens tävling. Ett väldigt klokt beslut att fiska med hullinglöst och det långsiktiga tänket kommer löna sig för Strömfiske Alsterån det är jag övertygad om. För er som inte har hullinglösa flugor så finns det att köpa på Vidingegården och man kan också köpa färdiga askar som är utvalda och bundna av Jonas Olsson som verkligen har koll på vad fisken vill ha i ån.

alster-7

På återseende

Vi åkte ner till bron vid gränsen av zon 2 &3 och hoppade i vadarbyxor och riggade spön. Jag började med en squirmyfluga, Jonas riggade i ordning sin tjecknymf uppsättning och Paul körde med en fluga som brukar leverera för hans del, Montana.

alster-2

Självklart catch and release

Paul gick uppströms i zon 3 , jag och Jonas började fiska av slutet av zon 3. Efter startskottet så dröjde inte många sekunder innan Jonas ropar att han har fisk. Jag rusar dit med kameran och det är en fantastisk öring, riktigt gyllene gul om buken och mörk rygg. Förmodligen en fisk som simmat i ån en längre tid. Jag vandrar upp till mitt spö och hinner inte mer än kasta ut innan Jonas har fisk igen. Denna gången en mindre fisk och en ganska nysatt fisk som inte har riktigt samma färg men fantastisk kondition.

alster-1

En vacker Alsteråöring

Vi fortsätter sedan att fiska oss uppströms utan resultat och beslutar oss för att fiska av början av zon 2 som har gott om fina höljor. När klockan är 12 har vi fiskat av stora delar av zon 2, vi har fiskat effektivt från varsin kant men utan resultat. Det förbryllade oss att vi inte haft någon fisk på då det borde eller det skall stå fisk på många av dessa ståndplatserna. Men så är det ibland och det verkade som vattennivån hade ökat under tiden vi fiskat i ån och det kan säkert påverkat. Dags för kaffepaus och taktiksnack.

2

Kaffe är nödvändigt under en fisketur

Tiden går som bekant snabbt när man har roligt och bara ca 2 timmar kvar av tävlingen. Paul hade kommit ner till oss nu efter trögt fiske uppströms, någon tappad fisk men ingen landad. Vi fiskade nu av zon 2 tillsammans och ganska snabbt landar Paul en öring på runt 35 cm på en montana som fisken tog precis ovanför en nacke. Det dröjer sedan inte länge innan han får ett fint hugg igen men fisken släpper. Nu var det dags för Jonas att briljera, han fiskar av en kant av ett strömparti och landar både 1,2,3 och 4 fiskar på kort tid. Jag som fortfarande står på noll fiskar börjar bli lite frustrerad, vad gör jag för fel. Nu finns det förstås en anledning till att Jonas är med i Svenska flugfiskelandslaget och han är otroligt skicklig med sitt nymffiske.

alster-6

Jag bytte dock taktik ordentligt efter kaffepausen och kan kanske skylla lite på att jag inte behärskar tekniken till fullo. Jag hade tidigare fiskat med mitt nyköpta Scott Radian spö #6 en alldeles för kraftfull ”pinne” till detta vatten men jag kunde inte låta bli att testa det i vatten för första gången. Men de var som sagt en aning kraftigt för detta vatten och Jonas tyckte jag kunde få testa att tjecknymfa på riktigt. Jag fick fiska med hans 10 fot #2 spö med speciallina för tjecknymffiske. Jag kan säga att det var sjukt ovant med en lina utan klump och inte lättkastat men mot slutet hanterade jag det helt ok mycket tack vare Jonas instruktioner men dessvärre för min egen del så blev det ingen fisk denna premiär.

alster-3

Scott Radian #6

Dock blev det en del fotat och jag fick känna på fisk som jag tyvärr inte kunde landa. Jonas som stannade kvar efter tävlingen lyckades landa ett antal till och var så när på att vinna tävlingen med en fisk på 45 cm, vinnaren blev Albin Lord med en fisk på 46cm.

alster-5

Otroligt kul att säsongen är igång nu och det kan bli riktigt trevligt fiske här framöver, det kläckte bäcksländor i massor under dagen vi var här och hörde att en del t om fått dem att stiga till torrflugor. Jag måste snart tillbaka för att ta revansch och bara njuta av detta fanatiska vatten. Och för er som inte har varit här tidigare ta chansen att boka in er på Vidinge gård som har fina fiskepaket och bra boende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *