Gäddfabriken

fabrik6

Gäddfabriken i Bergkvara har blivit verklighet tack vare Vision Bergkvara, Torsås kommun, Torsåsbygdens Sportfiskeklubb och ett par eldsjälar.

Här kommer ett urdag från hemsidan www.havsmiljo.se

En gäddfabrik är ett naturområde där gäddan har optimala förutsättningar att föröka sig. Det är alltså inte någon fabrik i traditionell bemärkelse, utan en naturens fabrik.

fabrik4

Här är pumpen som pumpar upp nytt friskt vatten till gäddfabriken, den har ett reglage som märker av när vattnet sjunker och pumpar då in nytt vatten.

 

Men precis som man kan bygga en fabrik för att producera skruvar eller bilar eller vad som helst, kan man restaurera eller konstruera en våtmark så att den fungerar som en gäddfabrik. Det viktiga är att man tar hänsyn till gäddans ekologi så att den får vad den vill ha för att kunna leka.

fabrik5

Detta behövs i en gäddfabrik:

  • Översvämmad växtlighet. Gärna gräs som betas under sommaren.
  • Vatten som är ett par decimeter djupt.
  • Stabilt vattenstånd som sjunker undan sakta.
  • Miljö som är skyddad av trösklar så att vattnet kan värmas upp snabbt.
  • Fri väg för gäddan att vandra från havet till lekplatsen.

Vår fabrik är nystartad och detta andra året med gäddor i  fabriken. Snart kommer gäddorna leka, efter det skall gäddorna ut och sedan väntar vi på att gäddynglen växer till sig. När de sedan är redo skall de simma ut i havet stora nog att klara sig från att bli uppätna. Sedan töms dammen på vatten och under sommaren betar korna här och till våren är det dags igen att fylla fabriken med vatten och sätta in nya gäddor som skall få leka. Gäddfabriken i Bergkvara har blivit verklighet tack vare Vision Bergkvara, Torsås kommun, Torsåsbygdens Sportfiskeklubb och ett par eldsjälar.

fabrik2

Fabriken

 

fabrik3

Optimala förutsättningar för gäddan att leka.

Inom några år så har vi förhoppningsvis massor med gäddor i skärgården och en grymt bra och hållbart gäddfiske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *