VI KAN ALLA BIDRA TILL EN MER GIFTFRI KLÄDINDUSTRI

GreenpeaceVi använder dem varenda dag. Vi klarar oss inte utan dem, och de fyller förstås en god funktion. I dagens samhälle finns kläder för alla tillfällen. Men hur ofta funderar vi egentligen på våra klädval – på riktigt? Mer än bara vad som är en passande, snygg, funktionell eller praktisk utstyrsel för det avsedda ändamålet. Hur ofta gräver vi djupare i klädernas tillverkningsprocesser, innehåll och eventuell miljömärkning. Jag tror faktiskt inte att det är nog ofta. Nej, det är utsidan som räknas. Eller, är det verkligen så?

Själv har jag alltid varit intresserad av mode, och startade faktiskt min bloggkarriär för många år sedan med en modeblogg. Visst inhandlade jag på den tiden betydligt mycket mer klädesplagg än vad jag gör nu, men jag har trots det alltid haft en lite annorlunda syn på kläder.
Jag har så länge jag kan minnas handlat Second Hand. Att bläddra bland rader av bortglömda pärlor på butikernas långa klädhängare, är lite som att äntra en annan värld. En värld fylld av historia, och dessutom med kläder långt mer välgjorda och ofta av betydligt bättre kvalitet än dagens klädjättars massproducerade slit-och-släng-utbud.
Höjdpunkten under tonårstiden var att besöka mormors klädpalats – en hel vind med sparade, gamla kläder vars bäst-före-datum för längesedan hade passerats men med tiden återuppstått och åter fått nytt liv. Där kunde man finna både vackra och välbevarade kreationer, överfyllda av minnen från svunna dagar.
Under gymnasiet när tiden var inne för projektarbete, så namngav jag mitt projekt ”Återvinning”. Där sydde jag om och förändrade gamla klädesplagg för att passa dagens mode, med hjälp av diverse hopplock från mormors vind och inköp från Second Hand-butiken i stan. Projektet avslutades med en arrangerad modevisning där jag fick tillfälle att visa upp mina kreationer. Jag har alltid sytt, pysslat, förbättrat och förändrat. Lagt till och tagit bort. Av material som redan existerar. Allt för att på något vis försöka att ta ett litet steg bort från dagens slit-och-släng-samhälle. Om än ett litet steg, så känns det bra.

Greenpeace 2För några dagar sedan fick jag som prenumerant ett mail från Greenpeace. De har tidigare gjort ett omfattande arbete för att minska de kemikalier som finns i våra kläder. Kemikalier, som bortsett från att på olika sätt skada oss och ge upphov till sjukdomar, även följer med avloppsvattnet ut och så småningom hamnar i våra vattendrag. Ett kretslopp, som blir en del av den näringskedja där vi själva ingår.

Greenpeace undersökningar av våra kläder är skrämmande. Men att uppmärksamma sådant här kan ge resultat. De lyckades få 18 av våra största klädjättar att göra ett löfte om att helt fasa ut användandet av giftiga kemikalier i produktionerna. Nu har de startat en ny kampanj med fokus på barnkläder. Vill du skriva under i kampen för ett giftfritt barnmode kan du enkelt göra det här.

Greenpeace 3Ibland känner jag mig dum. Lurad. Egoistisk. Som så lättvindigt tillåter mig själv att föras bakom ljuset av dessa endast vinstintresserade, kortsiktigt tänkande företag. Det borde vara en självklarhet för oss konsumenter att kunna handla giftfria kläder. Det är det inte idag. Men vi alla har ett ansvar. Vi alla kan göra ett försök att bli mer medvetna, handla det som går Second Hand, återanvända och ärva kläder av våra släktingar och vänner, skaffa oss nödvändig kunskap och fortsätta att stödja de organisationer som kämpar för våra liv och vår miljö. Vi kan tyvärr inte göra allt på egen hand, men som enad styrka blir vår inverkan större och mer kraftfull. Jag försöker trots allt att påverka, i det lilla, så mycket jag kan och har möjlighet till – varje dag.

Läs gärna inlägget på Greenpeace hemsida, ”Vad gömmer sig i barnens kläder?”. Där skriver de bland annat om resultaten av deras undersökningar, vilka av klädtillverkarna som arbetar för giftfria kläder, en lista över miljömärkningar, tips till dig som vill avgifta din garderob och mycket annat.

                                                                                                                                    

Uppdatering:
Bara ett par dagar efter att jag hade skrivit detta blogginlägg så damp ytterligare ett mail från Greenpeace ner i inkorgen. Tack vare alla er som har hjälpt till att skriva på listorna så har vi nu lyckats påverka ett annat stort företag att fasa ut användandet av giftiga kemikalier ur sin leverantörskedja, nämligen märket Burberry. Tack till alla er som har skrivit under listan!

Till er som inte har gjort det ännu, skriv under här: http://www.greenpeace.org/sweden/se/vad-vi-jobbar-for/miljogifter/Detox-Fashion-Manifesto/

Läs mer här: Burberry lovar att avgifta modet

Greenpeace Burberry

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥