KAMPANJ HOS ÄLVRÄDDARNA

ÄlvräddarnaJag måste säga att jag är otroligt glad över att jag valde att gå till Christer Borgs föreläsning på Fiskekryssningen. Den väckte många nya tankar hos mig och svarade på ett flertal frågor som jag under en lång tid har funderat på. Mina förväntningar innan var att jag möjligtvis skulle lämna salen något nedstämd, för visst finns det många saker runtomkring vattenkraften som är helt ofattbart hemska (och som gör mig uppriktigt arg), men istället gick jag ut därifrån på något vis fylld av ett inre hopp. Med rätt verktyg och kunskap är det möjligt att göra skillnad, och det visar verkligen Älvräddarna med sitt oupphörliga engagemang sin nödvändiga informationsspridning. Vi måste se framåt och hoppas på en förändring, för med vattenkraftsbestämmelser från 1918 kommer man inte långt.

Utdrag från Älvräddarnas hemsida
– Idag finns ca 2200 vattenkraftverk i Sverige, färre än 3% har fiskvägar (hur många av dessa som faktiskt fungerar vet ingen).
– 80% av alla strömmande vatten är utbyggda med vattenkraft.
– 90% av all vattenkraft är småskalig. Den producerar endast 10% av den totala vattenkraftsenergin. Därför är den småskaliga överflödig då många vattendrag förstörs för väldigt lite el.
– Strömmande vatten har blivit en av världens mest hotade biotoper.
– Endast 3% av all vattenkraft i Sverige har moderna tillstånd enligt miljöbalken.
– Idag är bara ett fåtal av en gång 80 laxälvar laxförande.

– Helt ofattbart. Blir lika arg varenda gång jag läser igenom denna lista. Så här kan det inte få fortsätta…

För mig är det viktigt att få känna att jag bidrar. Ett medlemskap i Älvräddarna är därför en självklarhet. Det är det minsta jag kan göra. Vill man köpa ett enkelt årsmedlemskap så är priset 150 kr. Jag tror att det är många fler där ute som skulle kunna bidra med den summan. Ta ett par minuter och fundera på det i varje fall. Just nu har de dessutom en kampanj som innebär att om man värvar tre nya medlemmar så får man en Älvräddarnatröja. Jag hoppas verkligen att de får dela ut massvis av tröjor framöver! :-)

Här blir ni enkelt medlemmar – Bli medlem
Här deltar ni i kampanjen – Värva medlemmar
Här kan ni läsa mer om Älvräddarnas värdefulla arbete och vad de står för – Bevara våra strömmande vatten

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥