JAKT I SKOTTLAND – EN FANTASTISK RESA, DEL 2

Jaktresa Skottland Jura - Arbetskollegorna
Mina fina arbetskollegor som jag reste dit med, tack för en fantastisk resa!

Så var det dags för inlägg del 2 om Skottland, Jura (del 1 hittar ni här). Det känns som att jag med enkelhet skulle kunna fylla många fler blogginlägg med både bilder och text, då vi hann med ofantligt mycket på bara några dagar. Men detta blir ytterligare en komprimerad sammanfattning av allt det underbara som jag fick uppleva där borta – för även om vi åkte på en ”jaktresa” så var det verkligen inte bara jakten i sig som fokus låg på. Jag skulle nog säga att i princip vem som helst skulle kunna njuta av en sådan här resa, men självklart är det en fördel om man har ett jakt- eller naturintresse, försmak för fin whiskey eller gärna står bakom kameran. För varken vilt, whiskey eller sagolikt vackra motiv var det direkt någon brist på!

Jaktresa Skottland Jura - Finmiddag

 – Vi avnjöt delikata hemlagade middagar, trerätters varenda dag. Lyx!

– Vi fick åka ”färja” (de benämnde den så) till och från ön, med en beryktad skeppargubbe som visade sig vara hur trevlig som helst. Vi fick även flyga många krävande rutter, köra bil på fel sida av vägen och möta en hel del unika personligheter. På hemvägen mötte jag en äldre man medan jag släpade mitt bagage uppför en brant ramp vid hamnen, hans träffsäkra kommentar var följande (självklart med en lite halvdryg skotsk efterklang): ”You should have a man doing that for you”. Jag tyckte minsann att jag hanterade min väskframfart alldeles utmärkt! ;-)

Jaktresa Skottland Jura - Dubbelhornsfår

– Vi fick se egendomliga får (från Nya Zeeland har jag för mig?), med dubbla uppsättningar horn.

Jaktresa Skottland Jura - Argocat & Jaktguider

– Vi fick åka Argocat i nästan ogenomfarbara terränger tillsammans med jaktguider i smårutiga tweedkostymer och härlig skotsk dialekt (bara det en upplevelse i sig!). De levde verkligen upp till förväntningarna och mer därtill!

Jaktresa Skottland Jura - Johan Wiklund

– Jag fick se äkta jaktlycka i mina vänners ögon.

Jaktresa Skottland Jura - Therese Lundin

– Jag fick öva på att skjuta. Både välbehövligt och riktigt roligt!

Jaktresa Skottland Jura - Therese Lundin ansmygning
Jaktresa Skottland Jura - Therese Lundin hjort
Fick höra efteråt att jag hade sagt med förvånad röst  -”Jag har skjutit den”. Helt ärligt så minns jag inte särskilt mycket just efter skottillfället.
Jaktresa Skottland Jura - Therese Lundin hjort

– Sedan fick jag även testa i skarpt läge. Smyga, vänta på rätt tillfälle, sikta och skott! En av de häftigaste upplevelserna som jag har varit med om! Adrenalinet som pumpar, kroppen som skälver och samtidigt ska man någonstans däremellan försöka bibehålla full koncentration. Obeskrivligt!

Jaktresa Skottland Jura - Jura Distillery
Jaktresa Skottland Jura - Jura Distillery
Jaktresa Skottland Jura - Jura Distillery
Några av de olika sorterna samlade. Superstition kan finnas att köpa hemma i Sverige. Min självklara favorit var Prophecy!
Jaktresa Skottland Jura - Jura Distillery

– Vi fick göra ett efterlängtat besök på whiskeydistilleriet på ön, Jura Distillery. Efter en genomgång då vi fick lyssna på historien bakom hela konceptet, så var det dags för provsmakning av ett flertal whiskeysorter. Detta var verkligen en av höjdpunkterna! Självklart gjorde man sig ett par favoriter och jag kunde inte motstå att köpa hem ett par flaskor. Oslagbart gott!

Jaktresa Skottland Jura - Whiskeyshop

– Som barn i en godisbutik! På hemvägen besökte vi en av många whiskeyshoppar.

Jaktresa Skottland Jura - Vy
Jaktresa Skottland Jura - Vy

– Vi fick uppleva drömlika vyer som man trodde endast existerade i fantasin.

Jaktresa Skottland Jura - Tittut!
Jaktresa Skottland Jura - Getter

– Vi fick se en hel del djur under våra dagsturer. Här smygande på både hjort och getter. De var väldigt vaksamma så man fick se till att inte göra för mycket väsen av sig.

Jaktresa Skottland Jura - Spingande hjortar
Jaktresa Skottland Jura - Hjortar

– Med lite tur lyckades vi dock komma riktigt nära några exemplar. Det var nästan som att tiden stod stilla.

Tack återigen för denna resa! Nu blir det att påbörja en ny resa, nämligen den mot att ta jägarexamen! Det är verkligen ren lyx att ha förmånen att arbeta på en sådan bra arbetsplats som Fritid & Vildmarksliv :-)

Alla foton som inte är märkta med mitt namn är tagna av Anna-Lena Nilsson och Johan Wiklund.

3 reaktion på “JAKT I SKOTTLAND – EN FANTASTISK RESA, DEL 2

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥