HUGGVILLIGA GÄDDOR

Att ta vara på varenda sekund. Tanken får mig på gott humör. Ingenting får gå till spillo. Men det finns ändå tillfällen när det känns som att det blir för mycket, man hinner inte fånga alla bollar man jonglerar med. Inte samtidigt. Inte på ett nog tillfredsställande sätt. Man kan inte ge den tiden som behövs för att allt ska bli fulländat. Precis då. Då väljer vi bort allt annat i hela världen, tar våra spön och traskar ner till vattnet istället.

Gäddorna är som tokiga, de hugger på i princip allt som rör sig. Småfiskarna simmar runt våra ben där vi står ute i vattnet. Bakom berget färgas himlen långsamt röd och vittnar om att timmen börjar bli sen. Men det spelar ingen roll. Nu är nätterna ljusa och det enda som snurrar i våra tankar är det som finns framför oss precis här och nu.

Jag väljer att göra några trevande försök med flugspöt. Det tar en stund innan jag får kontroll över den stora flugan som ljudligt viner genom luften. Men så börjar kasten äntligen att sitta och självförtroendet återfinns. Inget hugg. Så drar Michael en liten i vassen. Frustrationen växer i takt med att gäddornas ivriga plask ekar mot bergssidorna. Jag tar en paus. Testa du, säger jag. Ett par kast så har han fisk på igen. Jag stannar kvar när han vandrar tillbaka upp mot huset, vattnet testar mig och jag tänker inte ge upp.

Både efterföljare och hugg på vartannat kast. När man tror att de sitter så simmar de iväg och lämnar en retsam virvel efter sig. Enkelkrok och ytgående beten. Så otroligt spännande att mina ben nästan darrar lätt.

Jag förlorar snart uppfattning om tid och verklighet. Målmedvetenheten är för stor, tålamodet prövas och viljan att vinna över mitt vatten tar överhanden. Så, äntligen! Fotografen sover sedan länge, men jag lyckas spara minnet via telefonen. Sällan har jag varit så lycklig över en mager kilosgädda. Men just nu betyder den allt. Med fiskdoftande händer och årets första slända som möter mig i förbifarten kan jag lägga huvudet på kudden och somna in, med sensmoralen om att man aldrig ska ge upp uppspelande på repeat i bakhuvudet.

Vill du läsa mer om mitt gäddfiske?
» Fiskeglädje i ungdomens öga
» Fiskenyheter – Predatorer av olika slag
» Fiskenyheter – Ismete på agendan

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥