FOTOGUIDEN & MAKROFOTOGRAFERING

Therese Lundin - Makrofotografering Fluga

Min egen favorit – en lurig fluga!

I går fick jag äntligen hem en av mina julklappar  – nämligen en prenumeration på tidningen Fotoguiden. Jag har köpt några av deras tidigare nummer och vissa är riktigt bra. Det är en sådan tidning som inte ”tar slut direkt”, utan du kan läsa igenom den ett flertal gånger och även använda den som handbok inför särskilda fotograferingstillfällen. Föregående nummer handlade om porträtt- och studiofoto, vilket (ännu) inte intresserar mig märkbart. Däremot handlar hela detta nummer om makrofotografering, något som passade perfekt då jag har bestämt mig för att lära mig mer om det under detta år.

Så kom jag plötsligt att tänka på att jag fick låna hem ett makroobjektiv i somras. Jag minns den dagen glasklart. Det var helg, jag var ledig. Solen stod högt på himlen och alla världens växter var i full blom. Glad och förväntansfull som en kalv på grönbete skuttade jag så ut över ängarna för att försöka mig på att fånga en bra bild. Vad jag då inte hade tänkt nämnvärt på var: 1. Jag lämnade mitt stativ hemma. 2. Det blåste ordentligt. Detta kom jag självklart underfund med först efter att skadan redan var skedd, men jag var vid det laget alldeles för förväntansfull för att inte testa.

Therese Lundin - Makrofotografering Fluga 2Som alltid när fotoutrustningen rastas så faller tiden i glömska och många timmar hinner passera innan man slutligen börjar reflektera över det dåliga ljuset som infinner sig. Så med solens sista strålar som bakgrundsljus ligger jag utsträckt på mage över gräsmattan med siktet inställt på en envis fluga som vägrar att posera framför kameran.  Insekter är verkligen otroligt roligt att fotografera, eller egentligen är makrofotografering överlag  väldigt trevligt, även om det är svårt! Det är lite som att äntra en ny värld – upptäcka ett helt outforskat landskap i miniformat. Någonting som jag definitivt ska utforska vidare!

Jag vet att jag ofta kan ställa rätt orimliga krav på mig själv, men jag blev faktiskt så missnöjd med bilderna att jag inte ens ville visa dem i bloggen. Nu när Fotoguiden  anlände så tog jag en titt i min Makrofotograferingsmapp, och efter att ha fått smälta intrycket av mina bilder en stund så tänkte jag faktiskt visa några av dem för er. Jag har bestämt mig att de får vara tillräckligt bra från en första testfotosession, trots svåra förutsättningar och glömskan som satte ett par käppar i hjulet.

Therese Lundin - Makrofotografering BladTherese Lundin - Makrofotografering Blad2Therese Lundin - Makrofotografering Blomma

Therese Lundin - Makrofotografering Fjäder

Nu ska jag sätta mig ner med en kopp kanelte och läsa min tidning, inspireras, och längta tills dess att sommarens vackraste blomster åter finns att beskåda. Då lär jag stå där på ängarna i ett nytt försök att lyckas fånga dess skönhet. Förhoppningsvis med lite mer kunskap och erfarenhet i bagaget, och med fler tillfredsställande bilder som resultat.

3 reaktion på “FOTOGUIDEN & MAKROFOTOGRAFERING

 1. Hej Therese!
  Jättefina bilder du har, fin komposition över lag, jag gillar speciellt bilden med violen och den med vattendropparna. Du mailade mig och bad om några kommentarer på dina makrobilder så här kommer det. :)
  När man fotograferar makro är skärpa och skärpedjup nästan det viktigaste. Att man får skärpan precis där man vill ha den och att man får tillräckligt mycket i fokus. Jag tycker att du lyckats jättebra med bakgrunderna för de är vackert suddiga, inte för ljusa och stör inte motivet. Tyvärr är inte skärpan riktigt på topp på motivet och jag vet inte om det bara är på webben, det kan vara så att originalbilderna ser bättre ut. Som du skriver så är ett stativ jättebra och om det blåser kan man behöva öka ISO-talet så att man får kortare slutartider och undviker rörelseoskärpa.
  (Även en extern blixt på kabel med en liten softbox på är också ett bra tillbehör som gör att man kan fotografera med mindre bländare och längre skärpedjup och ändå inte få för långa slutartider eller gryniga bilder pga. högt ISO-tal)

  Kul att du är så inne på flugfiske!
  Min granne Lennart ”Fido” Bergqvist är också en riktig flugfiskefantast och fotograferade för flera fisketidningar tidigare.

  Lycka till i fortsättningen, hoppas vi hörs igen!

  /Martin

  • Ja det är sannerligen intressant! Visst blir det utomordentligt härligt när ljuset återvänder och man får kliva in i fotograferandets värld och bara vara :-)

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥