FISKENYHETER; I FOKUS – EMMA LINDGREN

Emma Lindgren, flugfiske
”I fokus; Emma Lindgren”, artikel från fiskenyheter.se

I fokus; Emma Lindgren

Drivna flugfisketjejer är precis vad fiskescenen behöver och finns det någon som lever upp till det så är det Emma Lindgren från Stockholm. En 14-årig tjej som har levt i fiskets anda sedan barnsben och bundit flugor på både Flugfiskemässan och Sportfiskemässan med start 2010. Jag fick för ett tag sedan äran att ställa några utvalda frågor till henne, om allt från flugbindning och mässvistelser till fiskande tjejer. 
Hur väcktes ditt intresse för flugfiske och hur länge har du fiskat?

”Jag har fiskat så länge jag kan minnas, men just intresset för flugfiske väcktes sommaren 2008. Det hela började med att jag fick några fisketidningar av en släkting och blev väldigt inspirerad till att börja med flugbindning efter att ha läst diverse artiklar och sett bilder relaterade till flugbindning. Det fanns då ett prenumerationserbjudande där man kunde få ett antal nummer av en fisketidning och ett startkit för flugbindning och det beställdes genast. Med det kitet och Johan Klingbergs flugbindningsvideo så såg de första kreationerna dagens ljus. Intresset för flugbindning växte och med det ville jag även börja med flugfiske. I mars 2009 så var jag på flugfiskemässan och vann där ett flugfiskespö och sedan har intresset bara vuxit.”

Emma Lindgren, flugfiske
Emma berättar att det som lockar allra mest i fiskets värld är lugnet och naturen, men även det faktum att man aldrig blir riktigt fullärd  – varje fisketur bjuder på nya lärdomar. En perfekt fiskedag upplever hon med  vädret på sin sida, en trevlig kramrat att glädjas tillsammans med och allra helst riktigt god fiskelycka.
Vilket är ditt starkaste fiskeminne?

”Mitt starkaste fiskeminne är nog min första fisk jag fick på fluga. Vi var i våra släktingars stuga en bit utanför Sundsvall en tidig morgon och fiskade. Jag la ut ett helt okej kast med en liten nattslända när en mindre abborre gick upp och tog den. Känslan som gick igenom kroppen när linan spändes var fantastisk och efter det var jag helt fast.”

Emma har bundit flugor på både Flugfiskemässan och Sportfiskemässan sedan 2010 och förhoppningsvis blir det fler gånger framöver. Det hela startade när hon på eget initiativ kontaktade chefsredaktören för ”Flugfiske i Norden”, Thommy Gustavsson, med en förfrågan om att få vara med i deras mässmonter. Efter ett glädjande besked var karusellen i gång och under mässan upprättades många viktiga kontakter, vilket så småningom ledde till att hon även band flugor på Sportfiskemässan i Sundsvall samma år. ”Och sedan dess har det bara fortsatt”, säger Emma, som är riktigt tacksam för möjligheten att få komma in i branchen, göra det som hon verkligen älskar och samtidigt vinna en hel del nya bekantskaper längs vägen. ”Det roligaste med mässor för mig är gemenskapen. Att träffa människor med samma intresse som en själv och kunna få prata om det man brinner för är superkul.

Emma Lindgren, flugfiske

Att det är betydligt färre tjejer än killar som syns på flugfiskescenen tror Emma till viss del beror på gamla traditioner och synsätt, men hon poängterar även att det egentligen är ganska underligt med tanke på att fiske är en sport där killar inte har någon självklar fördel. Emma ser dock positivt på framtiden och förutspår att det är en trend som kommer att vända. ”Jag tror att vi är på god väg att få in fler tjejer inom fisket. När man exempelvis kollar på att Sportfiskemässan har halva entrepriset för tjejer samt har anordnat tjejfiskeskolan, och att  Sportfiskarna tillsammans med Forshagaakademin har anordnat ett fiskeläger enbart för tjejer. Det tycker jag är riktigt bra då jag misstänker att många tjejer inte vill åka på fiskeläger delvis för att det är så mansdominerat. Om vi får fler som fortsätter att ta sådana initiativ så tror jag att vi kommer få in bra fler tjejer inom fiskevärlden.”

Emma Lindgren, flugfiske


Det råder inga tvivel om att Emma är en stor inspirationskälla, egentligen för alla som drömmer om att göra någonting som de älskar. För er som är intresserade av att följa hennes fortsatta färd finns hon på Instagram under namnet ”_visionfly”. Jag önskar Emma ett stort lycka till i framtiden och låter hennes egna ord stå för avslutet:

”Till tjejer i min ålder så vill jag säga; give it a try. Jag tror att många kanske inte vill testa för att de har förutfattade meningar. Så jag tycker att man ska prova, men framförallt ha ett öppet sinne när man provar. Sedan så vill jag även säga att om man skulle tycka att det är kul och vill fortsätta så är det inget fel med att ha ett lite annorlunda intresse; låt inte andras åsikter påverka vad du tycker!”

Therese Lundin

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥