DRÖMHUSET – HALLGOLVSBYGGNATION


Therese Lundin - Drömhuset
Ungefär en vecka har nu passerat sedan vi inledde hallgolvsbyggnationen. Många dagar och sena nätter har spenderats både funderande och byggande  – ja, varenda ledig sekund rättare sagt. Men, det är det värt, i allra högsta grad. Jag vågade mig aldrig på att blanda in några specifika tidsperspektiv, då det är ett väldigt gammalt hus och man inte vet vad som väntar runt hörnet. Självklart blev vi vid ett flertal tillfällen överraskade, men vi har löst alla de problem som har uppkommit under resans gång. Några speciallösningar har fått tas i bruk, men jag är helt övertygad om att slutresultatet kommer att bli utmärkt.
   Visst tär det på kroppen att både arbeta sitt vanliga åttatimmarspass och därefter åka direkt hem, fylla på ny energi och bygga till sen kväll. Men jag är samtidigt så otroligt lycklig över att få vara med om detta, då nya lärdomar fullkomligen överöser ens inre vareviga dag. Det är på något sätt en fulländande känsla att allt eftersom se att man lyckas med vartenda litet steg i rätt riktning.
   Redan nu har vi märkt att åsikterna om vad som är rätt respektive fel sätt att bygga på kan skilja sig åt rätt rejält. Vi är inga utbildade snickare och har heller ingen direkt i vår bekantskapskrets som kan detta. Den information som vi behöver måste vi läsa eller fråga oss fram till. Själva byggnationen är egentligen inte det mest tidskrävande, utan det är kunskapsinsamling och funderationer som mestadels gör att man inte bara kan susa fram som en raket. Men, vi vill förstås att det ska bli så rätt och enkelt som möjligt, och då får det ta den tid som krävs.
   Då jag vet att en del är intresserade av att se vad som döljer sig bakom allt ”byggande” som mitt liv har bestått av den senaste månaden så tänkte jag bjuda på en liten genomgång av vår hallgolvsbyggnation, som nu är i slutskedsfasen. Tips och konstruktiv kritik mottages tacksamt, och finns det någon där ute som läser som har stor erfarenhet av ombyggnationer i gamla timmerhus så är ni varmt välkomna med givande råd. 
Så här såg golvet ut precis innan vi inledde vårt projekt på riktigt. Där den gråmelerade mattan ligger var det tidigare en dörr upp till övervåningen, med en ”kalldel”, d.v.s. helt utan uppvärmning. Dörren är dock bortplockad nu. När vi öppnade trägolvet under mattan visade det sig till vår fasa att ingen isolering av något slag befann sig där, utan det hålet ledde direkt ner under huset. Det har i och för sig alltid varit golvkallt – men detta hade jag aldrig kunnat föreställa mig.

Therese Lundin - Drömhuset, hallgolvTherese Lundin - Drömhuset, hallgolv

Vi sågade upp golvet i ”fack” för att slippa ha hela golvet öppet på en och samma gång. Här var det i varje fall fyllt med sågspån och diverse andra ”isoleringsmaterial” såsom gamla tygbitar, tidningar och annat smått och gott. Efter att ha öppnat upp så grävde vi bort den sand som låg mot träbalkarna och fogskummade sedan fast isoleringsskivor som botten.

Therese Lundin - Drömhuset, hallgolv
Här har utgrävningen avslutats och uppreglingen påbörjats. Inte helt enkel framfart från ytterdörr in till kök och badrum. Även balanssinnet har väl fått sig en omgång.
Therese Lundin - Drömhuset, uppregling

Färdigreglat, stadgat och ”nystädat”. Nu väntar isolering innan golvvärmeskivorna ska monteras.

Utfräsning av slangvändningar i golvvärmeskivorna med egengjord mall. Resultatet blev verkligen över förväntan.
Här är första golvvärmeskivan på plats, med specialbeställda mått. Hörn, slangbörjan och lutning. Men den passade perfekt. Golvvärmeslangen är dragen från pannrummet, genom hallen och fram med början vid ytterdörren (där huvuddelen av värmen behövs).

Therese Lundin - Drömhuset, golvvärme
Isoleringen är färdigställd och skivorna skruvas på i takt med att fräsen går varm. 
Dags att lägga golvvärmeplåtarna innan slangen sätts på plats. Nu ser man verkligen att det går framåt.

Therese Lundin - Drömhuset, golvärme + Izzy
Skivor, plåtar och slang på plats i en ringlande komposition. Izzy i full färd med att beundra vårt nyskapade mästerverk. Han tycks nöjd. Det är vi också. Sprudlande glada och fyllda utav en stolthet som enbart kan uppnås genom att övervinna alla hinder som man ställs inför. 
   Ytterligare ett skivlager skall placeras ovanpå innan det är dags för det enda i byggnationen som någonsin kommer att beskådas – nämligen golvet. Jag hoppas att vi kommer få vandra omkring på det till dess att våra fötter är uttröttade och våra kroppar är gamla och grå. 
   När golvet är färdigt blir det att ta itu med taket, som ska reglas, sänkas och slutligen bli enkelt vitt med inbyggda spotlights. Sedan väggar, garderob, målning, trösklar, lister och en hel del annat. Jag älskar att bygga, men kan självklart inte motstå frestelsen i att drömma mig bort till inredningens ljuva värld. Jag längtar efter att skapa en inbjudande, ljus och välkomnande entré med gott om förvaringsutrymmen och praktiskt varvat med dekoration. Modernt möter antikt, industrirufft varvat med utomhuskänsla, personliga detaljer tillsammans med funktionellt hemmafix. Det är längtan som driver en. Den underbara känslan av att precis allt vi gör, gör vi enbart för oss själva. Tänker man så är det omöjligt att misslyckas.

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥