ÄNTLIGEN – LILLPITE KRAFT MÅSTE BYGGA FISKVÄGAR

PiteåtiudngenJag skrev i ett tidigare blogginlägg om Lillpite Kraft som motsatte sig kraven att bygga fiskvandringsleder förbi deras vattenkraftverk – krav som de har haft på sig sedan 1985! Lillpite Krafts VD Carl-Johan Åhlund menade då att kraven dels var för höga penningmässigt, men även att det fanns ”för lite fisk” för att byggnationerna av vandringslederna skulle vara befogade. Bristen på kunskap och långsiktigt tänkande i frågor som inte står i direkt vinning för kraftverket ur ekonomisk synpunkt, gör mig fruktansvärt irriterad, men tyvärr inte särskilt förvånad.

I dagarna så beslutade dock mark- och miljödomstolen att kraftverken i Lillpite och Råbäcken måste förses med fiskvägar. Målet skall vara nått senast den 30/4 2016. Ett beslut som glädjer både mig och många andra där ute.
VD Carl-Johan Åhlund motsätter sig däremot fortfarande beslutet med sina argument om att kostnaderna kommer att öka och att fiskantalet är för litet.
”– Det handlar om en kostnad på 5-6 miljoner och sedan fordras ju skötsel och underhåll. Det är uppenbart att fisk får kosta, men vi har inte kunnat se att det finns särskilt mycket fisk” … ”det finns pengar, men vi får ju framledes dras med högre driftkostnader. Det lär inte höja värdet på kraftverken, säger Åhlund.”

Hela artikeln hittar ni här. Gå gärna in och lämna en kommentar!

Lillpiteälven rinner inte särskilt långt ifrån där jag bor och jag hoppas innerligt att detta beslut gör att Lillpite Kraft faktiskt tar förnuftet till fånga, och försöker förstå att de positiva konsekvenser som vandringsvägarna ger, med enkelhet överskuggar de minskade intäkterna. Så är förmodligen inte fallet, med tanke på Carl-Johan Åhlunds tidigare och nuvarande uttalanden, men med ett beslut från mark- och miljödomstolen och många ögon riktade mot sig så ser vi förhoppningsvis en förändring inom en snar framtid. Jag tror att Lillpiteälven, bortsett från de miljömässiga vinningarna av vandringsvägarna, faktiskt kan ha potential att i framtiden öka vår fisketurism om alla kort spelas rätt. Jag har själv inte bedrivit mitt fiske där, men har hört talas om ett tidigare fint harrbestånd som jag hoppas får en chans att återvända när vandringsvägarna visar resultat.

Jag säger bara – äntligen!

2 reaktion på “ÄNTLIGEN – LILLPITE KRAFT MÅSTE BYGGA FISKVÄGAR

  1. Pingback: SAMMANFATTNING AV JANUARI 2014 | Fly high and aim for the stars

Vad tycker du? Lämna gärna ett avtryck! ♥