Guidning a la Musikhjälpen 2017

I december auktionerade jag ut en dags guidat gäddfiske. Det var fjärde året i rad och har blivit något av en tradition. Tidigare har jag gjort det under Karmas flagg men i höstas blev det istället Musikhjälpen. För andra året budades auktionen hem av Anders Nilsson, en grymt trevlig lirare från Stockholm.

Efter avslutad auktion kontaktade jag Anders och skrev att fisket skulle bli av prick en månad efter islossning då efterleksfisket brukar vara som bäst. Detta brukar betyda månadsskiftet april/maj. I själva verket blev det 2,5 veckor efter islossning, 10:e maj med 22 grader i luften och 15-17 i ytvattnet. Våren bara exploderade under den gångna veckan och vattentemperaturen steg i rekordfart. Förutsättningarna blev tuffa men vi skulle göra det bästa av situationen.

 

På väg ut i den strålande majsolen.

 

Till en början hades vi det riktigt segt. Vinden var knappt med oss och kunde inte alls bestämma från vilket håll den ville blåsa. Efter hand tilltog den i styrka men ambivalensen kvarstod. Vi kastades runt på sjön under dagen åt lite olika håll hela tiden.

Smågäddorna var med på noterna i solen men huggen var till en början mycket försiktiga petanden. Vi krokade ett litet gäng, mest på guldglittrande paddelbeten.

 

Anders provade ny Pigshad som levererade en övermodig snipa, knappt ens dubbelt så stor som betet.

 

Vi drev vidare i vinden som efterhand beslöt sig för att blåsa från öst. Den blev allt kraftigare och det blev snart uppenbart att det inte gick att fiska i för mycket vind längre då vattnet började att grumla till sig. Det går helt bort i dessa grunda slättlandssjöar då gäddorna tjurar till ordentligt vid grummel. Istället blev det något mer skyddade kanter och vi fortsatte att sporadiskt kroka smågäddor här och där. Vid lunch, när vi körde in båten i vassen för paus, räknade vi ihop att en 10-12 stycken synat båtkanten. Jag bjöd på långkokt, klassisk söndagsstek med gräddsås och kokt potatis. Nykokt kaffe och äppelkaka på det och sedan mådde vi som kungar där vi satt i vassen. Den strålande vårsolen var ju förödande för fisket men fantastiskt skön att vara ute i.

Vi drev vidare mot nya drifter, hålor och vassar i jakten på lite större fisk.

 

 

Som guide vill man ju kunna bjuda på något lite extra och vi provade oss fram rejält både vad gällde platser såväl som betestyper. Men det var nästan enbart paddlar som gav resultat.

 

En av guidens snipor, denna på Hippishake från Piggking. Samma bete hade inte långt tidigare lockat en riktigt fin följare fram till båten där den beslöt sig för att avbryta.

 

Anders med en riktigt stark fisk som gav sken av att vara betydligt större än den var.

 

Vi fick aldrig riktigt till det vad gällde storleken på fisken, eller snarare guiden fick aldrig riktigt till det. Vid 17-tiden behövde Anders avsluta och åka söderut igen och vi kunde konstatera att arton gäddor fått se sig krokade under denna Musikhjälpsguidning. Ett trevligt antal gäddor som alla var ack så små.

Det var en direkt underbar vårdag på sjön i gott sällskap och jag vill passa på att tacka Anders för hans mycket generösa bidrag till Musikhjälpen i december. Jag gjorde vad jag kunde för att ge valuta för pengarna och hoppas att Anders kände sig nöjd med dagen. Som guide (även på min amatörmässiga hobbynivå) vill man gärna kunna erbjuda stor fisk. Jakten efter dessa är tveklöst en betydande del av fisket men att ha kul på sjön är trots allt så mycket viktigare. Något man lätt glömmer i dagens sociala medie-samhälle. Jag hade en riktigt rolig dag och är ganska säker på att min gäst kände detsamma. Jag nöjer mig så och önskar:

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *