Sista-minuten-fiske

 

Äntligen så kom helgen igen. Denna oas av törstsläckande fiske i vardagens torra öken. Jag hade tänkt mig fiske på lördagen då andra planer fanns på söndagen. Men när helgen närmade sig fick jag avhopp samt att SMHI hotade med kraftig nordan, spöregn och lite snö. Trots att jag kallar mig själv för syndrom (för att man just kastar sig ut i de mest märkliga situationer och förutsättningar) så valde jag att stanna hemma på lördagen. Det blev gårdsfix och uppskattad familjetid istället. Saker ändrades inför söndagen och plötsligt uppenbarade sig en lucka för fiske. På kvällen slog det mig att Tony och Sebastian, som knappt gör annat än att fiska på helgerna, kanske hade lust att haka på. Visst hade de det.

 

 

En rejält kall och mulen förmiddag mötte oss vid sjön och händerna frös nästan innan vi ens börjat fiska. Det skulle bli kyligt, förmodligen ganska trögt och långsam invevning som gällde denna dag.

Jag och Tony inledde med gummi medan Sebastian körde egengjort tailbete. Jag krokade snabbt en mindre fisk på Mcrubber men sedan blev det trögt, rentav helt dött. En god stund senare, utan vidare förvarning, inleddes plötsligt gäddornas mattid och vi började att kroka fisk, framförallt Sebastian med sin heta tail som klart var dagens bete.

 

 

 

Vid lunch hade vi lurat runt 6 – 7 stycken. Samtliga var välmatade men små, förutom den på bilden ovan. Vi nötte vidare i det fågradiga vattnet och plötsligt förkunnade Sebastian; -Bättre fisk, håva fort! Gäddan hade huggit nära båten och håvman Tony hade precis lagt ut ett långt kast. Lätt kaos utbröt med håv, spön och linor till höger och vänster men Tony skopade som en kung och fisken var säkrad.

 

 

Det var en riktigt stilig fisk på 102 cm. Vikt okänd.

 

Efter detta hamnade märkligt nog en likadan tail som Sebastian fiskade med på mitt beteslås också, då jag fått mig ett exemplar vid deras senaste besök. Jag krokade snabbt en mindre fisk och så gjorde även de andra. Det blev en sista liten huggperiod där och då innan gäddorna åter lade sig tillrätta bland växligheten på botten för att invänta natten. Tolv gäddor fick se sig krokade samt att vi hade lätt 25 – 30 kontakter och pet som inte resulterade i något. En riktigt lyckad dag. Mycket tack vare gott sällskap och metersfisk i håven men kanske främst för att det blev fiske överhuvudtaget, på en dag då det inte var tänkt. Sådana dagar skulle man ha fler av.

 

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *