Pikefight 2017 – en recension

Utan den minsta kunskap av filmskapande och allt som där tillkommer tänker jag ändå ge mig på att recensera Freewater Pictures produktion av Pikefight 2017.

 

Samtliga bilder i inlägget är med tillåtelse lånade av Freewater Pictures.

 

Själva upplägget skall skaparna Söder Sportfiske ha all cred för. De har kommit på själva idén där ett flertal lag (fyra förra året och fem detta år) tävlar under tre dagar på tre olika klassiska gäddvatten. Tävlingen går ut på att fånga långa gäddor. Minimimåttet är 60 cm och de fem längsta gäddorna per fiskedag räknas samman enligt följande:

1:a plats (flest cm per dag): 5 poäng

2:a plats: 4 poäng

3:e plats: 3 poäng

4:e plats: 2 poäng

5:e plats: 1 poäng

Dessutom finns det en till tävling i tävlingen som kan ändra slutresultatet den sista tävlingsdagen; The big five. Det är de fem längsta gäddorna under samtliga tre dagar som räknas samman och ger poäng på samma sätt som ovan. Laget som slutligen står som segrare tilldeles Pikefighttrofén samt 20.000 kronor att donera till valfritt välgörande ändamål.

Det som särskiljer denna tävlingsform från andra filmade gäddtävlingar på youtube är att lagen fiskar på samma vatten och därmed har samma förutsättningar. Vem som fiskar bäst för dagen blir mer tydligt. Fördelen med ”de fem längsta” som tävlingsform kontra poängsystem för tyngst och flest är också att det, enligt min högst personliga åsikt, blir ett mer spännande taktiskt upplägg. Dessutom tycker jag att det blir mer tittarvänligt när lagen inte kör sniprace en hel dag för att plocka antalspoängen. Eloge till Söder Sportfiske alltså. Nu åter till recensionen av själva produktionen.

Freewater Pictures består av ett gäng unga och talangfulla killar som brinner för fiske och att fånga den magiska känsla fiske ger på film. Gänget består av:

 

Oskar

Johan

Christofer

Ludde

Markus

Peter

 

Freewater Pictures slog igenom på Youtube för drygt tre år sedan med filmen ”Tolvan – minnen som aldrig sviker” där de flötestrollar upp två bestar varav den största vägde över galna 18 kilo. Därefter for de till Alaska och spelade in en rent magisk film om gäddfiske i vildmarken. Har ni inte sett den ännu är det ett klart måste (den finns att beställa på Freewaters hemsida). Därefter rullade det på och de har nu ett antal produktioner på meritlistan, både egna och i samarbete med tex. sportfiskarna och som i detta fall; Söder Sportfiske.

Något som genomsyrar Freewaters produktioner är deras sätt att filma, klippa, redigera och ljudsätta. Få lyckas att fånga och förmedla essensen av sportfisket lika stämningsfullt som de gör. Glädjen, engagemanget, spänningen och frustrationen. Alla dessa känslor och fler därtill lyckas de belysa, lyfta fram och skicka rakt ut genom åskådarens skärm. Denna förmåga präglar förstås också Pikefight, vars produktion andas professionalism när man som tittare kastas mellan ren sportfiskeglädje och darrande tävlingsnerver. Skulle jag få för mig att enkelt sammanfatta allt deras arbete och slit med ett enda ord blir det just; känsla.

Pikefight 2017 har redan dragit igång och sänds på tisdagar 20:00 på Freewaters youtubekanal som länkas ovan. För er som gillar gäddfiske, och som av märklig anledning inte redan tittat, gå in och kika! Idag kommer avsnitt nummer två där dagen på Mälaren avslutas. Jag kan knappt bärga mig. Det är dessutom väldigt svårt att vänta en hel vecka mellan gångerna. Som tur är kan man ju själv dra ut på fiske under tiden, något som blir ett direkt måste efter att ha tittat på Pikefight.

Skitfiske på er, så länge!

P.s Det har även spelats in Perchfight under året av samma gäng. Så de som misströstar efter att Pikefights sex avsnitt är avklarade behöver inte göra det alltför länge. Mer sevärt dyker upp inom överskådlig framtid…

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *