Lågsäsong

 

Sommaren innebär alltid lite fiske för min del. Sjöar växer igen och familjen prioriteras. Så är det varje år men jag brukar åtminstone få till några pass och därmed också några blogginlägg. Men inte denna sommar. Visst har det blivit några turer i skärgården men bloggdatorn har stått och dammat, rejält. Efter att ha varit ute med Tony och Sebastian i Team Keep it Simple i Hargshamn i Juli tänkte jag blogga efteråt. Då låg internet nere i närmare tre veckor hos oss ute på vischan. När jag väl kom ut på nätet igen så hade skrivarglädjen runnit ut i sanden. Det blir ofta svårare också, ju längre man skjuter saker framför sig. Missförstå mig inte – jag jämför inte skrivandet med tråkiga, oundvikliga sysslor. Men när skrivarenergin, motivationen och inspirationen ligger i dvala är det betydligt enklare att tänka: ”äsch, det där gör jag imorgon”, än att ta tjuren vid hornen och sätta igång.

Men nu fick det vara nog, efter ett två månader långt uppehåll (vilket är en bottennotering sedan jag började att blogga för snart fyra år sedan). Det blir i vanlig ordning en liten fiskerapportering men denna gång från två separata gäddturer som gjorts i sommarskärgården.

Först ut är passet jag nämnde i början med Tony och Sebastian.

 

 

Jag fick en inbjudan från den gode Tony (till vänster på bilden) och tackade genast ja, svältfödd på gäddfiske som jag är. Vi utgick från Hargshamn och körde ett kvällspass i början på juli. Gräsflak betades av och vi hittade en hel del huggvilliga och ursinniga sommargäddor.

 

 

 

 

19 gäddor fick se sig krokade denna kväll och 18 av dessa tog på snabbt invevad jerkbait. Störst tog Sebastian på egengjord jerk i rötad björk.

 

 

En arg och välmatad fisk…

 

…på 103 cm.

 

Själv tog jag flest men bara smått, snipkung som jag är. Det var en riktigt trevlig kväll som naturligtvis gav mersmak.

Kort därefter for jag ut till skärgården igen, till Nolsterbystrand närmare bestämt. Barndomskamraten Johan har flyttat till Uppland igen och bestämt sig för (blivit övertalad av undertecknad) att börja fiska gädda. Sagt och gjort. Johan köpte på sig nödvändig utrustning och kanske framförallt; en sprillans Linder Arkip 460 med frontmonterad MinnKota.

 

 

Då både Johan och jag är nybörjare i Nolsterbytrakten fick vi lägga en hel del tid på att leta intressanta ställen. Sund, kanter och grynnor besöktes med sikte inställt på att hitta fina gräsflader i anslutning. Vi tog några sporadiska gäddor här och där innan vi hittade gräsområdet vi letat efter. Där stod fisken tätt och vi drog ett gäng gäddor som högg så explosivt och hårt att leendena satt som fastklistrade i våra ansikten.

 

Johan drillar. Jag glömde kameran hemma denna dag och blev tvungen att fota med min två år gamla Iphone som tydligen fått in både fukt och smuts i kameralinsen…

 

 

 

Vi krokade 10-12 gäddor och kvällens största, en fisk på knappa 5 kg, var fotoskygg och hoppade av min krok vid båtkanten.

 

 

Även denna kväll i skärgården var fantastiskt trevlig. Extra roligt att Johan är tillbaka i grannskapet och dessutom försett sig med gäddintresse och båt. Jag misstänker att det blir många timmar och äventyr i hans Arkip framöver…

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *