E-j

 

Ibland känner jag mig riktigt gammal. Ett av dessa tillfällen är när jag stör mig på vissa engelska uttryck och förkortningar, inbakade i det vardagliga svenska språket. Som t.ex Aw, förkortningen för after work. Ett fånigt uttryck som det är ännu fånigare att irritera sig på. Fånigast är dock att irritera sig på ett uttryck det visar sig att man själv använder. Under mitt senaste inlägg på Insta står det: ”Aw på sjön idag.” Men alla förstod ju det. Hade jag istället skrivit med den svenska, motsvarande förkortningen; ”Ej på sjön idag”, skulle det kanske råda viss förvirring. Bild på gädda men inte på sjön? Vad fan menar han? Och vad menar han nu, med att skriva om engelska förkortningar? Jag har inget svar, annat än att jag ju faktiskt var ut på ett efter-jobbet-pass igår och tänkte berätta att det gick ganska bra.

Vid 15-tiden styrde båten ut från bryggan. Nordostan blåste kallt och det var nog inte mer än åtta grader i luften. Under natten hade sjön bäddats in i -7, en smått galen temperatur för att vara Uppland den 11:e maj. Underställ var på och mössa plus vantar likaså. På beteslåset hamnade en ny Hippishake som legat i lådan under onsdagen. Bäste Fredrik ”Pigg King” Johansson, själva upphovsmannen, vet hur mycket jag älskar detta gummibete. Tyvärr har han slutat att gjuta denna modell men hittade tydligen en låda från förr med ett gäng. Snäll som han är så skickade han upp dem till mig.

 

 

Stort tack Fredrik för dessa grymma beten! De kommer att få slita hårt, ett annat pass. För denna torsdag ville gäddorna, för första gången denna vår, inte alls ha paddel. Det nafsades bara och följdes efter till båtkanten. Inga rejäla hugg. Inte heller en större, hemgjord tail dög. Då åkte ett sådant där måste-ha-i-lådan-men-som-man-nästan-aldrig-fiskar-med-bete på. En Buster Jerk i +Magazinefishecos egna specialfärg, målad av Mangeboy. Ryckig vevjerk och det small direkt.

 

Kort fisk som inte kan ha varit många cm över 80 men som vägdes av nyfikenhet då hon var så himla tjock. 5,3 kilo.

 

Drygt sex veckor sedan isen gick och det finns fortfarande olekta gäddor!? Det måste vara något nytt slags rekord. Jag har då inte varit med om det tidigare i detta grunda vatten. Nog för att jag visste att den senaste tidens kyla fick allt att avstanna men jag trodde ändå att leken skulle vara överstökad vid det här laget. Men jag hade fel.

Jag krokade några snabba, mindre fiskar innan det plötsligt small ordentligt på Bustern igen. Fisken bröt ytan på håll och såg rejäl ut. Tyngden och spöböjen vittnade om samma sak när fisken spjärnade emot ordentligt. När gäddan närmade sig båten bjöd hon på flera rusningar och jag var övertygad om det var en fin metersgädda på ingång. Men väl i håven visade hon sig vara mindre än vad hon gett sken av.

 

En till romstinn dam…

 

…denna på knappa 95cm och strax över 6 kilo.

 

Jag fiskade mig vidare in i eftermiddagen med känslan att snart smäller något riktigt stort på. Men så blev det aldrig. En handfull mindre fiskar till fick se sig avkrokade innan det blev dags för hemgång.

Alla metersfiskar jag vet finns i sjön har fortfarande inte visat sig i år. Märklig vår, men nu kanske det äntligen är på gång? Kanske redan på söndag? Jag hoppas, för då kommer fiskebesök från Stockholm. Helgen var inplanerad med Micke ”Caesarlures” som dessvärre fick förhinder. Då blev det istället läge att bjuda in en annan betesbyggarlirare. En som jag pratade med på mässan och som gärna ville komma upp till norduppland och hälsa på. Det ska bli riktigt roligt och nu får tiden gärna gå fortare…

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *