Snipköret

Jag får inte riktigt till det. Det lynniga vårvädret har ställt till det i ”mina” grunda sjöar och gäddorna verkar helt förbryllade. Eller det är snarare jag som är förbryllad. Leken stannade av när kylan kom tillbaka i mitten av april och sedan dess har fisket varit en svår nöt att knäcka. Åtminstone på större fisk. Snipornas huggvillighet har det inte varit något fel på och snittantalet landade gäddor per pass har varit väl godkänt. Ett gäddhugg är förvisso ett gäddhugg och alla fiskar är roliga men man ledsnar faktiskt efter en tre till fyra pass i rad med bara massa smått som krokats av. Gårdagen var inget större undantag.

 

 

Aleksander och jag körde ett pass i en bitande kylig nordan. Den 7:e maj ska man inte behöva frysa om fingrarna när man fiskar, kan man tycka, men så blev det. Mörka moln täckte solen och gäddkänslan var riktigt god. Vid första driften hade vi kontakter och följen direkt och snart nog var första fisken krokad.

 

Pigg 4-kilos.

 

Bra start, tänkte vi med en känsla att de större borde ha lekt klart och var efterlekshungriga. Vi drev vidare och Aleksander plockade ett par snipor innan en bättre fisk klev på. En ganska kort men stadig fisk på ca 5 kg som dock inte ville hamna på bild utan avkrokade sig själv vid båtkanten. Efter denna ganska lovande inledning handlade dock resterande del av passet om snipor och åter snipor. Vi sökte av de flesta ”storfiskhålorna,” provade större beten och gjorde det mesta man kan tänka sig för att lokalisera större fisk. Men utan resultat.

 

Strandhugg för lunch…

 

…med tacos, dagen till ära.

 

Funderingar över ”efter-lunch-taktik”?

 

Stärkta av maten fortsatte vi våra försök att lokalisera större, huggvillig fisk. Resultatet blev detsamma som under förmiddagen. Under passet krokades sammanlagt 15 fiskar varav 13 var riktigt små. De större gäddorna verkar leka fortfarande men de flesta borde vara färdiga vid det här laget. Borde, säger jag utan att veta. Den här våren är märklig och riktigt grunda sjöar är luriga när snabba växlingar i vädret påverkar vattentemperaturen över en natt. Pusslet ligger ofärdigt framför mig och flera bitar verkar ännu saknas. Men jag gör som jag brukar; söker febrilt vidare och hoppas att belöningen kommer. Så som den ofta gör.

Skitfiske på er, så länge!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *