King of Mälaren, våren 2017

Jag tillhör egentligen inte den skara gäddfiskare som gillar att tävla. Men sedan hösten 2013 har jag, trots detta, sett till att inte missa en specifik tillställning; King of Mälaren. Ni som känner till tävlingen vet att den har en vår- men också en höstupplaga. I höstas bestämde jag och Jan O på FishEco oss för att ställa upp. Vi behövde en tredje medlem och beslöt oss för att ge ungdomen en chans. Alla som ville vara med och som var max 16 år gamla fick skicka in en ansökan. Efter att ha gått igenom en nätt hög med ansökningar valde vi slutligen ut en ung tjej vid namn Mia Bagger som vår tredje medlem. En plan arbetades fram och allt var redo inför tävling. Sedan kom vintern och isen. Höstens upplaga ställdes in och alla team som var anmälda och hade betalat flyttades vidare till vårtävlingen istället. I lördags var det dags för den, äntligen.

Vid 07:30 svängde jag in med bilen i Sigtunas hamnområde. Båtarna började redan att fylla de tomma bryggplatserna. Det skulle komma att bli ca 140 stycken, så småningom. Män i flytoverall och fina goretexställ rörde sig fram och tillbaka mellan båtar och bryggor. Det vankades gäddfiske och en taggad förväntan låg tryckt över hamnområdet. Bland alla killar och gubbar dök det plötsligt upp en ung tjej; Mia. Ungefär samtidigt styrde FishEcobåten in runt piren och även Jan O var på plats. Vi packade in oss i båten, anmälde att Team FishEco/Fiskesyndrom var på plats samt hämtade ut mätdekalen.

 

 

Sedan blev det kaffe och väntan på kaptensmötet.

 

Strax dags för möte.

 

Vid halv nio sprakade megafonen igång och den evige arrangören Jens Ekhamn tog ton. Tävlingsregler, tider, fredade platser och annan information gicks igenom. Nytt för året var dels förlängd tävlingstid (sluttid 17:00 istället för 15:00, vilket var välkommet) samt att fångad fisk skulle registreras via sms under dagens gång. Det sistnämnda för att förenkla sammanställningen av resultat inför prisutdelningen. Oskar Knudsen, som alltid brukar assistera med detta, har haft ett tufft jobb framför sig när det tidigare ramlat in 100 lappar med teamnamn och antal cm gädda att på kort tid sammanställa. Jag gissar att detta nya system gjorde jobbet betydligt enklare. All fisk skulle fortfarande fotas mot mätdekal förstås, som bevis.

Efter mötets slut rörde sig närmare 400 gäddfiskare i snabb takt till sina respektive fiskefarkoster. Tio minuter senare låg alla ute på Sigtunafjärden i väntan på start.

 

 

 

09:00 drogs det på och det blev som vanligt hela havet stormar då svallvågorna slog från alla håll. Många båtar åkte norrut men som vanligt var det flest som drog söderut. Vi tillhörde den sistnämnda skaran. Jan O har ju sina hemmavatten åt det hållet och det var hans vikar och hak som gällde för dagen. Efter en god stunds transport kom vi fram till en trevlig vik med ett stort tillhörande gräsflak. Här blev vi kvar hela dagen då gäddorna uppenbarligen var på plats.

En mycket kraftig nordan blåste på för fullt och solen gjorde oss sällskap. Vi fiskade med lite olika typer av beten men naturligt dova färger med lite glitter var gemensamt. Först med att kroka en gädda var Jan O.

 

83cm olekt tjockis.

 

Inte lång stund därefter krokade han ytterligare en 83:a.

 

 

Vi drev vidare på flaket och såg att även de andra två båtarna i viken håvade lite då och då. Vi hade lite försiktiga pet och jag bommade en hyfsad fisk och Mia gjorde detsamma.

 

Mia under förflyttning. Kanske kollade hon liveuppdateringen på fångster som man kunde följa på kingofmälaren.se

 

Vi nötte vidare under dagen och hade vid det här laget krokat fem gäddor där samtliga var godkända (över 70cm). 83, 83, 71, 71 och 80cm. Vi försökte febrilt att bättra på dessa centimeter men lyckades aldrig. Då vinden hade ökat på och vi hade en tuff färd i motvind tillbaka gav vi oss av mot Sigtuna i god tid. Sista tid för att rapportera in fisk var 17:00 men man fick en halvtimme extra på sig att komma in i hamn. 17:15 gled vi in bland bryggorna för att äntligen få fast mark under fötterna, lämna in mätdekal samt köpa lite varmkorv.

Prisutdelningen satte snart nog igång då det gick fort att sammanställa med det nya sms-systemet. Flera lag fiskade riktigt bra men ett stack ut ur mängden. Det var Team Flanell som skrev in sig i King of Mälarens historia som första lag att fiska över 500cm på de fem längsta fiskarna. 502cm, för att vara exakt. De knep också första pris för längsta fisk, en imponerande dam på 114cm och hela 12,2 kg. Team Flanell hade dessutom två fiskar till bland de tio längsta under dagen. Respekt, och stort grattis!

 

 

Hur stod sig då Team Fisheco/Fiskesyndroms 388cm? Jo, vi kom på en 21:a plats av 140 startande team. Inget superresultat men samtidigt klart godkänt, åtminstone med tanke på hur många duktiga fiskare som hamnade längre ned i listan. Jag vill passa på att tacka Mia och Jan O. Det var en riktigt trevlig dag på Mälaren. Tack också till Jens och Oskar med flera som arrangerat denna alltid så trevliga tillställning. Vi ses till hösten igen!

Skitfiske på er, så länge!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *