Fiskeguidning bland näckrosorna, var det tänkt

Igår var det nationaldagen. Men det var också en dag då det enligt lokal tradition händer mycket runt en sjö i min närhet. Det är marknader, konstutställningar, fågelskådning, caféer lite här och där samt nytt för i år; gäddfiske med mig. Jag blev tillfrågad för ett par månader sedan om jag kunde tänka mig att mellan 10.00-16.00 erbjuda fiskeintresserade att hänga med ut på gäddfiske i en lånad båt. -Självklart, svarade jag. Sedan kom jag ju på att även denna sjö är grund, varm och fort växer igen. 6:e juni, då blir det näckrosfiske som gäller.

 

Kopyto, pig shad jr, shaker shad och hoglet. Alla passar kanon med offsetkrok i storlek 8/0 eller 10/0. Alla utom pig shaden har jag snittat med kniv i ryggen för att kroken ska ligga mer gömd samt att gummit lättare glider ned och blottlägger kroken vid hugg.

 

I förrgår kväll förberedde jag lite fler offsetriggningar. Jag hade nämligen ingen möjlighet att låna ut utrustning men däremot kunde jag tillhandahålla passande beten till de som kanske saknade.

Jag drog ut vid 09.30 för att reka lite och se om det gick att lura några gäddor till hugg. Tufft med strålande sol och 18-20 grader, mitt på dagen. Inte det lättaste när de djupaste ställena i sjön är hela 1,8 meter. Men nattens kallras (med den galna junitemperaturen -1) kanske skulle chocka igång de dåsiga gäddorna?

Nja, det var förstås trögt. Vinden ville inte heller hjälpa till.

 

Tufft!

 

Jag fick några smågäddor på stort skeddrag – det enda som verkade fungera för dagen. Det blev också några sporadiska försök att hitta abborre vilket gav ett gäng småttingar. Plötsligt var klockan 11.30 och ingen fiskeintresserad hade dykt upp vid bryggan ännu. De som hade värvat mig hade lovat att ringa så fort någon dök upp men telefonen låg oroväckande tyst i fickan. Vid 12.00 åkte jag in till båtplatsen för att kolla läget. I håven låg då två smågäddor och plaskade för att finnas till beskådan av barnen på plats.

Väl iland kunde jag konstatera att det var massor av folk på den stora gräsmattan ned mot sjön. Alla fikade i solen men inga spön eller flytvästar syntes till. 90% av folket var pensionärer och resterande var barnfamiljer där några av barnen stod vid stranden och metade. Jag gick då runt och gjorde lite reklam för den möjliga fisketuren men det nappade lika dåligt på land denna dag. Folk var glada och barnen tittade på gäddorna men ingen ville följa med ut. Inte förrän en sjuårig flicka kom med flytvästen i högsta hugg och hoppade ned i båten. Vi drog ut en sväng och hade en riktigt trevlig stund men jag fick ingen ny fisk att visa upp.

Roligare än så blev inte nationaldagen på sjön. Fin dag men misslyckat event, milt uttryckt. Blir det repris nästa år så ska jag se till att informationen innan når ut lite bättre. För inte ska man väl behöva locka med bakverk även i båten för att få med sig någon?

Skitfiske på er, så länge!

 

 

3 reaktion på “Fiskeguidning bland näckrosorna, var det tänkt

 1. Det var ju synd att det inte dök upp någon (förutom lill-tjejen). Tänkte bara fråga: Har du lätt att kroka gäddor med sådana riggar? Jag har använt samma sak (Pigshad Jr och Owner Beast Twist Lock i storlek 8/0) och jag har fått ett par rediga hugg där jiggen är helt trasig efteråt men lyckas aldrig kroka?

  Nyfiken om du har några tips då jag gillar själva idéen. Speciellt när jag fiskar i en sjö på 1-2 meters djup jag med.

  Mvh Marcus

  • Hej Marcus!
   Ja, det gäller att försöka ignorera reflexen att göra blixtsnabbt mothugg. Vänta i en halv sekund istället innan du klipper till. Samma grej gäller vid offsetriggad Texas för abborren. Man bommar forfarande en del på offset men betydligt färre med ett något senare mothugg.
   Skitfiske!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *