Varför blogga?

För knappt ett år sedan blev mitt bloggande ifrågasatt i ett privat meddelande. Frågeställaren sade att; ”det enda syftet med en blogg är väl att bli sponsrad?” Ett inte helt genomtänkt konstaterande då motiven kan vara många. Jag svarade då enkelt att ”näe, så är det inte alls, det!” Men varför skriver man en blogg? Svaret på det är detsamma som den, mer poetiska respons, jag önskar att jag skrivit för ett knappt år sedan: Varför sjunger man kärleksånger? Enkelt uttryckt; jo, för att det är kul och för att man vill förmedla en påtaglig känsla. Och när man kokar ned det riktigt mycket; det får en att må bra.

Jag skriver detta nu med anledning av den bloggdebatt som för tillfället råder. SVT:s Plus granskar bloggare som får prylar och tjänster i utbyte mot att de bakar in lite smygreklam i sina alster. Och syftet med smygandet för att kringgå skattemyndigheten.

På sociala medier ställdes frågan hur vanligt detta kunde tänkas vara inom sportfiskevärlden? Jag har inget svar men det känns lite främmande, åtminstone här i Sverige. Det måste rimligtvis handla om antalet läsare. Genrer som mode, skönhetsvård, inredning, fotboll, sportbilar mm samlar, var för sig, enorma mängder läsare. Där finns det pengar att tjäna och mängder av företag som vill sponsra.

Trots att sportfisket är en fritidssysselsättning som engagerar många så verkar inte bloggandet följa med i samma kurva. Sportfiskare vill fiska!

moln

Kan de, av olika anledningar inte fiska så gillar de i regel att titta på fiskefilmer. En bra fisketidning, i näven eller digitalt, konsumeras också gärna. Man kan också bygga beten eller blogga för att förpassa fiskeabstinensen och för att det är kul, förstås. Men med tanke på antalet sportfiskare i landet är antalet bloggläsare relativt få. Av den anledningen tror jag att just smygreklamen är ganska ovanlig. Men jag skriver tror, för jag vet inte. Jag har inte forskat i ämnet eller intervjuat hundratals bloggare om deras syn på reklam.

Jag utgår förstås från mig själv och mitt eget bloggande. Med den nyligen startade ”Beteskollen” blir ju denna fråga extra intressant. Där skriver jag främst om nyheter och/eller allmänt intressanta beten som privata betesbyggare släpper ur sin snickarboa. Men nysläpp från kändisar som Svartzonker och Wolfcreek mfl. kommer säkerligen också att tas upp. Får jag då de beten jag skriver om? Svaret är; nej!

Abstain Swimmer från TN-Lures. Denna fick jag som testbete. Sedan köpte jag 5 stycken till.

Men ändå kommer det ibland beten i posten som jag inte betalat för!? Hur kommer detta sig?

  1. Jag har köpt en del beten av en och samma betesbyggare varav denne tycker att jag förtjänar rabatt. Ett inte helt ovanligt koncept – ”betala för fyra, få femte på köpet.”
  2. Jag blir tillfrågad om jag vill agera testfiskare av en prototyp då betesbyggaren vill ha feedback.

Jag, som bloggare, kan knappast vara unik i detta avseende. Många med mig upplever säkerligen detsamma. Man bloggar för att det finns ett behov av att skriva, för att det är givande att dela med sig av eventuella råd och erfarenheter samt att det är kul, punkt slut.

Skitfiske på er, så länge!

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *