Plussare och curlade folk

Den curlade generationen sliter sig blodiga, alla verkar ha gått livets hårda skola därefter jobbar på pappa betalar. Att gå ut med soporna är en bedrift, likt en väskbärare på ett hotell står ni med handen lätt utfälld, väntar på pengar från mamma och pappa efter att ha genomgått denna ohyggliga syssla. Sitter och suger på en fisljummen öl och stämsjunger om att alla invandrare tar våra jobb trots att ni själva aldrig skulle kunna tänka er att jobba som städare, förlåt lokarvårdare, nej fan hygientekniker! Direkt mot chefspositionen! Så har vi blivit formade de senaste åren i och med att vi ska få medaljer bara för att vi visar oss eller ställer upp i olika cuper vid olika idrottsevenemang.

1100 timmar = 3,013 timmar varje dag räknat på 365 dagar har en vuxen elitidrottare i snitt. Ha i åtanke att dessa personer började redan i ung ålder, precis som många av oss gjort med fisket. Dock långt ifrån alla!

Bara för att komma med fakta som jag vet stämmer tänker jag använda mig själv som exempel. När jag var 15 år och spelade hockey, dels med grabbarna hemma i Umeå samt med MoDos damlag, 2 träningar i veckan med damerna (som jag åkte till i och med pendlingsavståndet på 12 mil enkel väg) 4 träningar i veckan hemma med killarna, + 1 eller 2 matcher i veckan (beroende på om det krockade eller ej. Plus ett och annat fyspass, låt säga två timmar. Här kan vi då räkna på 12 timmar give or take på en vecka, säsonger sträcker sig mellan september – mars, då kan vi alltså komma fram till att det handlar om 288 timmar aktiv träning på ett halvår.

Sedan kom sommarsäsongen, låt oss för enkelhetens skull halvera timmarna, då får vi 144 timmar april – september. Tillsammans blir då detta 432 timmar på ett år. Sedan steg det givetvis ohyggligt med årens takt.

Detta känns ganska logiskt att i vuxen ålder samt för elitidrottare att denna siffran dubblas och lite till, i runda slängar 1100 timmar. 1100 timmar är alltså 45,83 dagar. Om vi säger att Peter Forsberg har haft det ungefär såhär från och med 14-15 års ålder så har han ungefär lagt 1680 timmar fram till 19 års ålder därefter fram tills att han la av som 37 åring lagt 19800 timmar, summan av kardemumman från 15 års ålder blir alltså 21 960 timmar.

Om vi konverterar historien till fisketimmar, jag som arbetar som guide, spenderar varenda ledig minut ute på vattnet och tack vare att jag har en fantastisk man som klara av att leva med mitt fiskeberoende. Det måste tilläggas att både jag och min man har varsitt riktigt jobb vid sidan om, där vi båda jobbar heltid.

Fiskesäsongen här uppe vara från låt säga andra veckan i maj fram till sista veckan i oktober. Låt säga fem månader för att göra saken enkel. Under de mest hektiska veckorna är det nio timmars fiske varje dag i tre veckor det betyder 189 timmar på tre veckor av dessa perioder finns två, en vid islossning och en innan isen, 189*2= 378, däremellan är det ca 5 timmars pass 4 dagar i veckan i två månader 320 h det blir 698 h. Så här har det sett ut de två somrar som vi har bott här uppe i norrbotten, 1396 timmar på två somrar, vi har inte räknat med ismetet.

Blev faktisk sjukt rädd och lite äcklad av mig själv när jag räknade ut detta.

Nu vill jag inte försöka få mig att framstå som unik, speciell eller liknande, det finns ett stort antal av oss som lägger denna tid och mycket mer. Det som gör mig maskingevärsbenägen är folk som skriver ut på fb ”- BAAM! Efter tvårs slit”, -”Woho, efter 210 timmars hårt fiskande hela sommaren”- -”Efter två års jakt så kom äntligen plussarn” (förövrigt måste vi sluta använda ordet plussare, gris är ok men ge er med era jävla plussare”.

Hur kan ni ha mage att säga efter två års slit? Skulle ni våga gå fram till Peter Forsberg och säga att ni vann sm i div 17 korpdivitionen efter två års slit? Slit?!

Nej, jag är inte avundsjuk, nej jag är inte missunnsam, nej till allt. Jag har mina gäddor jag behöver under bältet redan. Ingenting jag känner behov av att lägga ut och skriva efter allt slit, jag vet att det finns folk som sliter 100 ggr mer hund av jag.

Nej, bara nej, sluta!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *