Stop! Stanna, vänta, ursäkta, hallå?!

En liten fråga, den måhända vara dum. Innan ni hatar på mig över min dumhet, ha i åtanke att jag kommer långt norr ifrån och är av 14e generationen därifrån. Mina förfäder har förmodligen vid något tillfälle varit kusiner.

Kusiner eller ej, hur mycket jag än vänder och vrider på denna frågeställning får jag inte ihop något rimligt eller klarsynt svar. Tilläggas ska att jag själv inte har någon personlig åsikt eller erfarenhet av ämnet, dock finner jag det kryptiskt. Är det bara jag som är korkad eller har jag en poäng?

Som vi alla med största sannolikhet vet så sändes Perch fight ganska nyligt, denna show har diskuterats flitigt på sociala medier. Under Perch fight presenterades som sig bör de duktiga deltagarna, där fick vi även veta vad deras personbästan är på abborre. (Detta inlägg kommer att omfatta de flesta predator arter, inte bara borrar). Personbästan är ett så kallat Hot topic bland svenska fiskare, eller ja, fiskare överlag, eftersom det är jävligt viktigt att visa sig stor, stark och duktig. Ungefär lika viktigt som för Norrbottningen att berätta hur många groggar han klarar av på en lördagskväll, (med undantag för Læstadianerna, må preventivmedlet lysa med sin frånvaro, och inled er icke i frestelse).

Hur som helst, ett diskussionsämne som jag snubblade över var huruvida ett pb ska räknas eller ej beroende på vart i världen fisken är tagen.

– Hans pb är ju taget i Lake Perchzilla, Spanien.

– Jag tycker inte att det gills om det är utomlands.

– Han blev ju guidad i Rügen, alla vet ju att det går grisar där.

Vänta lite nu, ingen av dessa argument går ihop i min värld. För det första, kan man inte bara vara glad åt att personen i fråga gavs möjligheten att resa till Perchzilla i just detta fallet. Även om man vet att oddsen för en magisk fisk är stora måste man fortfarande lyckas med bedriften att lura den, drilla den och få upp den. Få upp den, ibland känns det som att det är något annat som ska fås upp också när vi diskuterar grejen med fiske, -”oh yeah min gädda vägde 10,09, 23 grader i vattnet, asmjukt spö för att riktigt känna fighten. Jag drillade i 20 minuter, askul! Tog 50 bilder. Yeah”. Bara för att du valde att gå livets hårda skola och hoppa av gymnasiet i tvåan och nu är ångerfull. Du har ingen rätt att via sociala medier hata på dessa personer som gör det du drömmer om. Du som lever i familjebubblan där din partner har ätit lite för många snabbmatsburgare med smält ost och nu har dåligt självförtroende, i och med detta inte tillåter dig att åka iväg på en fiskesemester med kompisarna. Ugh… Svenska avundsjukan…

För det andra, nu tycker jag extremt synd om mig själv och andra som bor och fiskar längst Norrbottens kustband. Mest synd tycker jag om mina fiskebröder och systrar i Haparanda. Om dem går över en bro så är dom tekniskt sett i Finland, alltså utomlands sett från bostadsadressen i juridisk mening. Räknas då inte deras fisk om kastet går över på finska sidan av älven? Själv har jag fyra mil ner till Råneå skärgård, därifrån behöver jag bara köra 44,9 nm (Ca 8,3 landkrabbemil) för att komma på finskt farvatten. Många av mina skärgårdsgäddor lär ju ha en finsk mamma…

Denna fisk bör logiskt sett inte räknas som en top 5 fisk för personen i fråga. Eller?

För det tredje, sista och mina största huvudverk, -”Han blev ju guidad i Rügen, alla vet ju att det går grisar där”. Ehm..Vi alla vet att det går megagäddor uppe hos Niklas Hallnor på ACAW eller att det går grisar uppe hos mig i Råneälven. Det är väl just av den anledningen som ni kommer till oss? Vad är skillnaden? Varför är ett pb berättigat uppe hos oss men inte i Rügen? Vad spelar det för roll om du blir guidad av mig eller Niklas i Sverige eller hos Pierre Monjarret på Black bay lodge, Irland? Vart du än väljer att åka och blir guidad kommer du med största sannolikhet att ha bra fiske och få en bra upplevelse. Vi alla fiskar ju på platser som vi tror på och vi vet håller stor fisk.

Om det ska vara på detta viset så bör vi ju räkna våra pb:n i det vi kallar för hemmavatten, då ska det inte ens räknas om du följer med polaren till dennes hemmasjö. Känslan att fiska för fisket och den genuina glädjen försvinner mer och mer.

Nä, jag har fått nog av alla som bygger korthus i vinden. För dom som aldrig frågar, får aldrig veta. Dom som aldrig vågar, får aldrig leva.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *