Norrland, stolthet och penisförlängning.

Norrland, norrbotten, lappland, smaka på de orden, alla gäddfiskare där ute. Norrland verkar vara det nya Blekinge på gäddfiskarens karta, alla vill hit upp och fiska! Nu har jag i fyra månader arbetat aktivt som fiskeguide vid en turistanläggning i Norrbottens inland, under denna korta period har jag sett ett tydligt mönster hur den typiska Svenska gäddfiskaren beter sig och ser på sig själv. (För att ingen ska känna sig kränkt så klämmer jag även in Finska gäddfiskare). Gud förbjude att någon skulle bli kränkt.

Ni är ett gäng fiskande vänner som planerar en norrlandstrip, fiska grov fisk!  Vi alla vet hur det brukar låta. -”Det var ju i den sjön som Karsten Karstensson drog den där asgrova fisken på 150 cm och den vägde typ 30 kg”. -”Det finns en stugby i närheten av det vattnet som har en anställd fiskeguide, då måste fisket vara asgrymt! Finns det en guide i området så måste det vara lättfiskat överallt i området”.  -”Sedan är det ju Norrland, det bor ju knappt några människor där, vi vet ju att i norrland har inte fisket kommit längre i utvecklingen än att lägga gäddsaxar, höhöhö”. Kepskillarnas intelligenta kommentarer över norrland och dess befolkning haglar i samspel med tangentbordets smatter medans resan norröver bokas.

14713654_1543091972374996_4968828830769627256_n

Norrbottens inland är enligt mig som ingen annan plats i Sverige, glest befolkad och med en medelålder på 1800-frös i byarna, detta medför vissa problem.

  1. Karsten Karstenssons fisk fångades 1944 och var stor med gammelbefolkningens mått mätta, fisken var 90 cm och vägde 5 kg. (Ett mönster som jag själv har märkt under tiden som jag levt och verkat här uppe är att det lönar sig inte speciellt mycket att prata med lokalbefolkningen. Pratar du gäddfiske med dem så ”skryter” dom över storgäddan som kretsar kring de senast nämnda måtten).
  2. För det första så önskar jag dig stort lycka till med att hitta djupkartor eller sjökortsliknande information över sjöarna i norrbottens inland, med lite tur hittar du ett fåtal på Insight genesis. Förutsatt att ni är så pass utvecklade att ni tänker på att kolla på djupkartor eller liknande i valet av plats. För det andra; en stor anledning till att det finns guider på anläggningarna här ute är just av den anledningen att det ligger här ute. Glesbefolkat, björnar, djupa avgrundssjöar, myrar som slukar traktorer, vilt strömmande oreglerade älvar. Ta som exempel; Råneälvskatastrofen sommaren 1995. Missförstå mig inte, de guiderna som är anställda på dessa anläggningar är väldigt kompetenta och brinner för fisket.
  3. Behöver jag säga mer än Magnus Lindgren aka MangeBoy, Gunnar Westrin, Nicklas Hallnor, Robert Westin, Robin Utbys, Filip Grahn, Jonathan Nordin, Markus Teilus, Jesper Larsson. Listan kan skrivas flera kilometer lång med makalöst duktiga fiskare från norrland som har kommit längre än att lägga gäddsaxar, förmodligen kommer du aldrig någonsin att bli bättre än dessa killar men ändå är norrlänningarna enligt dig neandertalare med saxar.

    14958477_329728427402131_1911631602_n

De självutnämnda proffsen tar sina spinnerbaits, ytbeten och den obligatoriska grodan. Det är ju sommar i Sverige! Ytbeten är ju glödheta på sommaren, det vet ju alla som kan någonting! Ju längre norrut resan går ju gråare blir det, bilens temperaturmätare tickar sakta nedåt och färgen på lövträden berättar om hur sommaren är över. Den inre paniken sprider sig, ingen vill erkänna att man inte hade räknat med detta. Det fanns inte en tanke i huvud taget på att resan skulle landa på latitud 66+, samma latitud som Murmansk i Ryssland eller norr om Fairbanks Alaska!

Efter första fiskedagen lommar kepskillarna in på den lokala turistanläggningen med svansen mellan benen, fiskefittor allihopa trots att ni är Sveriges bästa gäddfiskare. I och med skammen vill man inte prata med guiden utan pratar med någon av de andra anställda på anläggningen.

Anställda som inte kan någonting i huvud taget om fiske, -”Fiske är ju inte så kul, sitta där och glo på ett rödvitt flöte hela dagarna”. -”Ja, men sådana där långedrag eller vad det nu heter måste väl gå att kasta med? Det kan ju inte vara så viktigt vad man använder för någonting”.  Hur som helst så väljer ni att prata med dessa människor, för att få lite information och nya platser att fiska på. Ni blir förmodligen skickad till en sjö som guiden har pratat om till sina arbetskamrater, problemet här är ju ganska självklart. Detta är kanske ingen optimal sjö för grov gädda, guiden har kanske lagt riktat fiske efter abborre på denna plats. De anställda vill ju såklart låta som att dom vet vad dom pratar om till gästerna. -Fake it ’til you make it”, eller hur var det?

Vill kepskillarna nu mot förmodan prata med guiden så försöker man kräma denne stackare på platser! Fräckhetsmätaren går i topp! Själv lessnade jag på detta beteende vid ett tillfälle, lutade mig fram över receptionsdisken och sa; giphy

När man som sportfiskare reser upp till Norrbottens inland och pratar med den lokala befolkningen, i detta fall Norrbottningarna. Räkna med att bli utskrattad och klassad som en fullständig idiot om du säger att du riktar ditt fiske mot gädda. -”Men va’ fan säg du männisch’, hur jere ställt oppa hovve’ ditt”!  -”Du gitt ju va galn’, gädda ho ä’ ju skräpfiskn’, nätjens* husdjur, förstör allt ädelfiske å ät opp allt som finns”. -”Hänna ha vi bonkartävlingar på gädda’! Vi lägg ut näta å kast opp gäddjävla’ på laan”. Nästan i den grad att facklorna och högafflarna kommer fram, man blir fastbunden på en påle, publikt utskrattad utanför byns kyrka. Ni vet, sådant som dagligen inträffar i det ociviliserade Norrland.

Jag ska nu ge ett verkligt exempel som inträffade i somras, en grupp glada amatörer från vår huvudstad bokade mig som guide i två dagar, samt helpension på anläggningen. Det ska tilläggas att en av dessa herrar var så pass glad amatör att han aldrig hade fiskat förr. Att boka mig som guide innebär att du får hela kittet; förmiddagsfika, hembakta bullar och kokkaffe över öppen eld. En stadig lunch som tillagas på Murikka, till exempel renskav med kokt potatis, gräddstuvad viltpytt, älgtacos, ja you name it, allt du vill äta. Dessa trevliga herrar bokade hela kittet.

Samma vecka hade vi en grupp ambitiösa gäddfiskare från vårt grannland i öst, egna båtar och hela rasket, (bokade bara boendet). Grannarna från öst var på anläggningen i cirka fem dagar, resultatet var långt ifrån lyckat efter vad jag har fått berättat för mig. Mina glada huvudstadsherrar fick alla fisk under dessa två dagar, varav den ena ökade på sitt personbästa från tre kilo till 8125 gr.14470366_1446743085342499_430068369638581509_n

Nu ska jag göra någonting farligt, jag ska lämna min personliga åsikt, livsfarligt jag vet. Hur som helst, min personliga åsikt är den att detta påvisar en ganska tydlig bild över hur en guide kan avgöra hur fisket på semestern ska utspela sig. Släpp stoltheten för fan! Känner du att någon form av penisförlängning behövs så köp en flashig bil eller liknande. Ska du ändå kosta på en Norrlandsresa för att fiska, gör det på riktigt det är för många faktorer som är för osäkra för att på egen hand lyckas första gången i Norrland.

*Nätjen = Andeväsen, likhet med djävulen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *