Den är inte lång, men den är smal

I dagsläget är stora delar av vår vardag dokumenterad på något av de sociala forumen och alla vill synas och visa upp vad man åstadkommer. Sociala medier i all sin ära, ett fantastiskt sätt att nå ut till omvärlden men olyckligtvis anser jag att det i många fall används på fel sätt. Jag själv som är i fiskebranschen, följer otaliga fiskeprofiler, fiskerelaterade företag och andra personer som lägger ut sina fångster och troféfiskar på de verksamma sociala medier som vi har. Nu är det dags att vi börjar reflektera över trender och effekterna av detta.

12674255_10153748023965202_2040019488_n

Den problematik jag finner med detta är att det ger en skev bild och ger falska signaler till allmänhetens unga fiskare. Många av de som följer våra fiskeprofiler eller duktigare ”hobbyfiskare” vi har i vårt avlånga land är barn/ungdomar. Alla i branschen har ett oskrivet ansvar att visa att fiske är roligt, alla har ett ansvar att fånga intresset hos barn och ungdomar och föra in dom i fiskets värld! Du kan vara någons största idol utan att du vet om det. Just ditt fiske, dina fångster och dina tips kan vara någons inspiration till sitt personliga fiskeintresse. Ärlig talat, hur många snipor eller mindre bra fiskar måste man gå igenom innan man träffar på The one, the only, THE BIG? Verkligheten måste börja speglas lite mer ärligt!

2015-10-27-17-30-17-529

(En liten men ack så vacker Small mouth yellow fish från Sydafrika)

Tänk tillbaka på den tiden när du var liten eller i början av ditt fiskeintresse. Oavsett ålder, så har alla haft samma startlinje, där varje litet pill, varje litet napp och varje landad fisk gav en sådan euforisk känsla som spred sig i hela kroppen! Allt skulle dokumenteras eller på annat sätt visas upp för någon, alla har någon gång varit riktigt stolt över vad man åstadkommit! I dagsläget får jag känslan av att många fiskeprofiler eller duktigare ”hobbyfiskare” blir oerhört besvikna om det inte är en monsterfisk som snuddar på personbästa.

Tittar man lite närmare på de bilder som läggs upp idag på sociala medier är majoriteten av bilderna de absolut största fiskarna. Självklart måste de stora fiskarna visas upp! Det hade även jag gjort om jag hade lyckats fånga en bamse, men även mindre fiskar, som inspirerar vår yngre fiskande generation är viktiga. Dem behöver få ljus i våra sociala medier. De allra största fiskarna är inte omöjliga att fånga men för vår yngre generation med begränsad utrustning och möjligheter att ta sig till de bästa fiskevattnet kan det ibland kännas hopplöst. Lägger vi enbart upp bilder på det vi anser vara ”en bättre fisk” finns risken att unga fiskares självförtroende och självkänsla sjunker, just av den enkla anledningen att vi sänder ut fel signaler om vi alltid ska visa bilder på de största fiskarna, ungefär som att de mindre fiskarna inte duger. Det kan liknas lite med diskussionen kring skönhetsideal, vi duger inte om vi inte är si och så smala eller ser ut på ett visst sätt.

20151021_170451 - Copy

En liten Tiger fish från Sydafrika, men kolla hur lycklig jag är!

Vill man verkligen inte lägga ut bilder på mindre fiskar så kan man alltid ta sig tid att kommentera någon av sina följares mindre fångster och glädjas för deras skull. Vem vet, just din kommentar kan göra någons dag!? Alla vet hur härligt det känns med en gratulation eller en komplimang, särskilt från någon man ser upp till! Slutligen vill jag bara påpeka att detta absolut inte är kritik på något sätt, det är mitt sätt att påminna folk om det ansvar man faktiskt har på sociala medier för att framhäva fiske som hobby. Fiske ska vara till för alla. Delad glädje är dubbel glädje! En fisk är en fisk, och viktigaste av allt, det är din fisk!

En reaktion på “Den är inte lång, men den är smal

  1. Vad kul att se lyckliga fiskare! Första gången jag är inne på fisheco och så hamnade jag på den här bloggen. Jag gillar att det även finns bilder på mindre fiskar. Allt behöver inte vara rekordfångster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *