Varje gång han ler så får en ängel gonorré

Välden är full av hycklare, detta visste vi redan, åtminstone hoppas jag att vi är medvetna om detta. År 2016 har diverse nyhetskällor informerat oss om de nya trenderna för i år, alltså vad som anses vara inne. Årets fluga är tydligen att ha ett högt medvetande och engagemang gällande miljö och ekologiskt odlad mat även att vara en dikesbetande vegetarian är också på tapeten. Nog för att jag själv ingår i den sistnämnda kategorin, till mitt försvar så har detta varit en del av mitt liv i många år (redan innan det var inne). Sociala medier idag tenderar att styra våra liv, vi bryr oss inte längre om hur vi beter oss i vardagen. Det som är viktigt är hur vårat liv ser ut utåt, ”skönheten finns i betraktarens öga”, allt vi gör måste se bra ut utåt.

Tänk tillbaka på den tiden när du var liten eller i början av ditt fiskeintresse. Oavsett ålder, så har alla haft samma startlinje, där varje litet pill, varje litet napp och varje landad fisk gav en sådan euforisk känsla som spred sig i hela kroppen! Allt skulle dokumenteras eller på annat sätt visas upp för någon, alla har någon gång varit riktigt stolt över vad man åstadkommit! Farmor kanske bad om en fisk till katten eller så ville man helt enkelt äta upp skiten! Idag blir man näst intill cyber-halshuggen om man skulle lägga upp en bild på en död fisk. Det är nära på det största hyckleriet jag har varit med om! -”Titta på mig! Catch and release är det jag lever för! Jag andas catch and release! Förutom på torsdag kväll, då ska jag äta baconlindad torskrygg.

liten michelle

På Sveriges västkust har vi numera inget torskbestånd att tala om, detsamma gäller Bohuskusten, där du i dagsläget ska vara överlycklig om du tar en på fem kilo. I Bohuslän på 30-talet kunde du praktisk taget gå ut på isarna och dra 15-20 kilos torskar utan problem. Då vi fick slut på våra egna resurser flyttar vi operationer utomlands, till bland annat Norge. Nu råkar fallet vara sådant att torskbeståndet är på återväxt tack vare goda åtgärder från politisk sida. Varför är gäddan viktigare än torsken? Låt mig besvara denna fråga åt er, det är jävligt simpelt. Vi ser inte torskens lidande eller hur det går till när den fångas.Ser vi inte eländet har det ju aldrig hänt.

Vi är i dagsläget lika stora hycklare som Berlusconi var på sin tid i Italien. Alla avundas Italien när det kommer till historia, konst och kultur. Italien har cirka 20 olika politiska partier! Ändå lyckades dom välja honom! Han var så jäkla korrupt att hans ryggrad har förvandlas till en spiraltrappa! Varje gång han ler så får en ängel gonorré! Plus att han har genomgått så många ansiktslyft att ansiktet ligger nu uppe på hjässan, du behövde klättra upp på en trappstege för att ens kunna se honom ljuga!

-”Hur kan du vara vegetarian och fiska, tycker du att det går ihop?” Vegetarian kan man vara av olika anledningar, det behöver inte betyda att man är radikal djurrättsaktivist som går på gatorna och klubbar ner Östermalmstanter i pälsjackor, kedjar fast sig på trålare eller har tankar på att klubba ner MC-knuttar för att dom bär skinnväst.

12650483_10153734102020202_892959285_n

Animalieproduktionen står för nästan en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser, konsumtionen av kött är därför oavsett var och hur det har producerats förknippad med stor klimatpåverkan. Utsläppen av växthusgaser från privat konsumtion är ungefär åtta ton per person och år i Sverige. Maten beräknas stå för cirka två av dessa åtta ton, kött är den livsmedelsgrupp som står för störst andel av den livsmedelsrelaterade klimatpåverkan.

Om utrymmet för utsläpp av växthusgaser fördelas per person behöver vi till år 2050 komma ner på en nivå under två ton per person och år för vår totala konsumtion av mat, resor, boende med mera. Utsläppen från produktionen av kött kan minska en del genom förändrade produktionsmetoder, men det räcker inte för att vi ska komma ner till en nivå under två ton. Ur ett hållbarhetsperspektiv behöver därför vår konsumtion av kött minska om det också ska finnas något utrymme för de utsläpp som våra andra behov ger upphov till.

Jag kan inte med säkerhet säga vart jag vill komma med detta, mer än att innan ni spyr galla över någon som visar upp en bild på en klubbad fisk, tänk över era egna prioriteringar eller så håller ni bara käften. Det är inte nödvändigt att skälla ut en 12-åring om stolt lägger upp en bild på en död gädda! -”Ja, men han skulle ju ha vetat bättre”. Jag kan tycka att du skulle vetat bättre än att lägga ut rasistiska åsikter och annan dynga innan du kritiserar ett stackars barn.

Detta barn har potential att utvecklas och göra det han eller hon finner är rätt val i vardagen. Du och andra sidan, ditt skepp med potential har redan seglat, för länge sedan. Din potential kan liknas med ett bankkonto, du har alltid mycket mindre än vad du tror! Potentialens dörr skall hållas stängd för oss som har passerat 25! Lämna dörren stängd och låst på så vis kommer det alltid att vara ett palats, vackert och utsmyckat. Om du öppnar den är chansen stor att du blir tvungen att inse att det bästa du kan åstadkomma om du ger allt du har, varenda uns av energi du besitter och kämpar för livet kommer du förmodligen inte att lyckas med något större än att äta lite nyttigare en dag i veckan.

12290580_10153607119470202_76058838_o

Det är folk som har öppnat denna dörr som förmodligen är besvikna på sig själv som känner att det är nödvändigt att skälla på någon stackare som man inte ens känner! Lämna varandra ifred, eller kom med konstruktiv kritik.

10 reaktion på “Varje gång han ler så får en ängel gonorré

 1. Bra skrivet! Jag är själv Veg och har levt som fiskeluffare/fiskeguide de senaste 15 åren, släpper tillbaka större delen av den fisk jag fångar, och jag är även allergisk mot fisk. =) Jag tycker att du tar upp många bra saker med det du skriver.. Tummen upp!!

 2. Bra skrivet Michelle. Jag har många fiskars liv på mitt samvete. I min ungdom dräptes det mesta och konsumerades då min mor var ekonomiskt sinnad och såg detta som bra mat till låg kostnad. Vår katt fick det som blev över då morsan kokte ben och allt och mosade det. Ingen whiskas där inte. Tycker som du att det är lågt att ge sig på barn och ungdomar som stolt vill visa sin drömfångst och får spott och spe tillbaka. Man kan upplysa dom i vänlig ton att nästa gång kanske den stora fisken kan få simma vidare för att sprida sina gener och att det är bättre att konsumera de mindre. Vi hörs!
  Mvh Håkan

 3. Väl skriven, o jag ska seja en liten sak. Nu är jag lidenskaplig fiskare o oxå mycket aktiv inom naturvård o fiskevård. Det är simpelthen så att vi menniskor är gjorde av naturens sida till att äta kött o fisk. Det att vi kan äta vegetarisk mat kommer av vår mentala o teknologiska utvekling. För vi kunne göra äld var det mycket lite vegansk föde som våre kroppar sku kunne utnytja.
  En annan sak är at ska man fiska, så ska det oxå vara för matens skuld. Ska man driva ren C&R fiske, så eldar man direkt upp under ektreme djuraktivister. Vi sportsfiskere ger dom direkt deras bästa våpen att angripa vår hobby. Varför leka o fånga en fisk utan att äta den. det är ju ren djurplågeri. Vi kan argumentera hur som helst om hur fisken inte känner smärta så som vi gör. Den kämper ändå för sitt liv på ändan av linan.
  Hela tanken med C&R är att fisk bestånden är så utmanad av överfiske att den inte tål att vi tar upp fisken till mat. Om så är så är det bättre att låta bli å fiska.
  Om man tänker heller så att man ska sleppa tilbaks dom store avlsfiskarne o körer bag limit, så kan man fiska med gott samvet då man vet att man fiskar hållbart o samtidig fiskar för att bruka det man fånger.
  Predatorer i naturen pla som regel bara ta ut dom svaga o sjuka ändå. Vi menniskor måste lära oss att gå bort från att jaga dom största o stärkaste hela tiden, o heller tänka på att leva o jobba samans med naturen.

  • Fast om vi inte åt växter, rent historiskt sett, hur kommer det sig att vi har 2 olika sorters tänder? Kindtänderna är sk ”maltänder”, gjorda för att mala ner cellulosa, och våra ”vassare” tänder är gjorda för att gnaga kött. Rätta mig om jag har missförstått dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *