-”Hon har ju valt det själv och får ju betalt.”

Jag flyger upp från djupet i marken, innan det rinner ut i sanden! Låt min röst få höras över 1000 alper! Skadad, uppjagad och besviken sitter jag nu här likt Konfederationens överbefälhavare Robert E. Lee efter slaget vid Gettysburg 1863. Efter slaget vid Gettysburg utropade President Abraham Lincoln The Gettysburg Adress / självständighetsförklaringen; Lincoln sade att unionsarméns stupade, genom sina uppoffringar hade helgat slagfältets mark mer än de efterlevande skulle kunna göra med sina fattiga ord. Det ankommer på de efterlevande att med förnyad beslutsamhet kämpa för den sak för vilken de döda givit sina liv, så att de stupade inte skulle ha dött förgäves.

Detta är en dag som jag har gruvat mig för under en längre tid, jag visste mycket väl att den skulle komma; Dagen då jag måste ta upp genusfrågan, ett ämne som jag avskyr som pesten. Nu kanske jag riskerar att göra mig ännu fler ovänner men jag har ingenting att dölja! Detta inlägg handlar om en tråd som jag snubblade in på via facebook-gruppen; Svenska Gäddfiskare. Allting startade med att en man uppmärksammade ett visst märkes tillvägagångssätt att marknadsföra sig på mässor, just i detta fall handlade det om lättklädda kvinnor som visade upp fiskerullar och spön.

Mannen i detta fall besvärades över faktumet att kvinnor används på detta vis, samt att företag verkar tro att män är så simpelt funtade att dom går på detta. Förmodligen är jag en av världens få icke-feminister, jag vägrar att kalla mig för feminist. I min mening är det ordet nedvärderande för kvinnor, att det ska behövas ett eget ord för kvinnors rättigheter och frihet? Jag är lika mycket värd som dig, han som sover på busshållplatsen, den svarta mannen som kör lokalbussen, hon som bryter på spanska som jobbar som städerska på skolan. Ja, till och med president Trump. Ingenting i hela världen kan få mig att se skillnad på oss! Människor är vi allihopa, jag tycker förmodligen inte om någon av dom ovanstående. Däremot är vi värda lika mycket i slutändan.

Det som gjorde mig mest upprörd i denna härva var inte alla korkade kommentarer om att -”Öhh, jag hade lätt köpt en rulle av henne.. höhö”. Nej, det som gjorde mig mest upprörd var det faktum att det skämtsamma begreppet: kränkta Svenskar har gått över styr. Det har gått så långt att man inte ens kan uttrycka oro eller bekymmer utan att kommentarerna ska hagla. -”Haha! Så j’vla lättkränkt!” -”Hon väljer ju själv att stå där, hon får ju betalt.” -”Buhu.. du fiskar ju bara efter likes. ” -”Om du hatar lättklädda kvinnor så mycket så ska du ju flytta till ett muslimskt land.” Hör ni inte själva hur dumt det låter?! För helvete Svenska folket! Det måste anses som en mänsklig rättighet att kunna uttrycka oro utan att man ska bli påhoppad?! Att vara kränkt Svensk innebar från början att du tog lite illa upp när någon sa till dig att plocka ner dina smutsiga skor från sätet på den lokala bussen, någon du inte kände sa till dig. Efter några minuters tjurande gick du in på närmsta kafé och köpte dig en latte som plåster på såren.

Bara för sakens skull så besökte jag några av era profiler på facebook av er som valde att slänga ur er dessa korkade kommentarer. Ni är småbarnsföräldrar! Många av er har döttrar! Kom tillbaka den dagen hon växer upp och vill bli ring girl för UFC. Se om du fortfarande säger att -”Hon har ju valt det själv och får ju betalt.”  Produktkunskap är väl ändå helt oviktigt? Det är väl därför ni automatiskt köper det dyraste istället för det som passar er och ert fiske bäst? Detta inlägg måste bli uppdelat, har ju inte ens kommit in på hur jag som ”kvinna i branschen” känner i denna frågan. Därför lämnar jag detta som del 1.

Ty fakta ger dig krupp

Låt oss nu sjunga in våren mina vänner! Melodin tar vi från Johann Sebastian Bachs; Nu grönskar det.

Å-en-två-tre- fyr..

Nu skyltas det på forumen, nu visas fångst och fisk!

Skrik här, skrik ut hur dum han är, och nu offentlig pisk!

Var dag vi ser han som är stolt, med glädje visar upp.
Så fräs min vän, fräs spotta och slå! Ty fakta ger dig krupp!


Långt bakom skärmens trygga ljus, 
vi sitta fegt och gömt,

och kastar smuts och exkrement. För han ska nu bli dömd!
Med stängda ögon låt oss nu
fastslå detta att, 

du vet bäst och han är trög,  trots du är oinsatt!

bravo

Under i princip hela vintern har jag kunnat skönja ett visst mönster på diverse forum i sportfiskesverige, detta skrämmer mig lite.

Det jag har märkt av är ett visst uppträdande man som människa aldrig skulle göra till vardags eller ute på gatan, däremot verkar det gå alldeles utmärkt när man sitter bakom skärmen. Jag vet inte om detta beteende kommer sig av att folk blir uttråkade i bristen av öppet vatten som är ett resultat av den långa svenska vintern, oavsett om man bor i norr eller söder. Den svenska vintern är lång! Punkt slut! (Lite längre uppe hos oss).

Eller om det beror på att ens partner har lagt på sig ett par kilon under vinterhalvåret som gör en upprörd (under förutsättning att man har en partner, annars hejar jag på er. Ge inte upp, det finns någon för alla).

Eller är det en kombination utav alla ovanstående? Jag vet inte, någonting måste det bero på.

 

Vi har den årligen återkommande skräckupplevelsen, det absolut värsta som finns! Bilden av en gädda som ligger på isen! Gud bevare oss!

Arga emojis, hatfulla kommentarer haglar! Har det någongång slagit er att denna gädda kanske ska ätas upp? Någonstans i vårt avlånga land måste det finnas en människa som har gädda som favoritmat, som bara älskar hur det smakar?

Här uppe i norr äter vi till exempel rökt älg/rentunga lika väl som nere i Halland äter man grönkål, det finns faktiskt folk som älskar detta! Min absoluta favoritmat är Pitepalt, väldigt bisarrt för vissa.

Nåväl, inte en endaste gång har jag sett någon som frågar om gäddan ska ätas? Man bara antar att människan i fråga är totalt efterbliven som behandlar gäddan på detta vis! Det kan ju faktiskt vara någon arbetslös stackare som måste fiska och äta gädda för att ha mat på bordet? Man kanske ska ta reda på detta innan man börjar skrika?

 

Är nu fallet så att det råkar vara någon som inte har full koll på gäddans slemskikt eller att ögon mot iskanten inte är det bästa för fisken, då kan jag upplysa herrskapet om att det finns mycket bättre sätt att lära folk om korrekt hantering av fisk än att caps locka -”DIN J*ÄVLA PAJAS, HUR F*AN KAN MAN GÖRA SÅ?”.

Det var inte längesedan jag blev tårögd (av lycka), det var Christoffer Storback (mrskrill på instagram) som i lugn och sansad ton förklarade hur man hanterar fisk på isen. Bra jobbat Christoffer! 

omg-pretty-crying

 

Dock så fick jag aldrig klart för mig om han visste om fisken skulle ätas eller inte innan han delade ut sina tips och råd?

Däremot hade jag verkligen velat se någon som vågar stå upp mot någon av våra profiler när dom slår ihjäl fisk och tillagar den, men allt är okej om man är känd och kock va?

 

Någonting som är väldigt roligt är att det börjar poppa upp massvis med nya medlemmar/fiskare på forumen! Dessa nya och ivriga själar ställer frågor till oss som har varit med i gemet ett bra tag nu. Det är här detta fantastiskt roliga fenomen uppstår! (läs nedan)

 

Julius Juliusson: -”Hej! Jag har börjat fiska gädda

och ska nu köpa nya grejer, jag bor i Juliusköping.

Nu undrar om det är någon som har erfarenhet

av den lokala butiken eller någon som vet om

www.sportfiskemaximus.se//påhittadsida

är en webbutik man kan lita på?”

 

Idiot Idiotsson: -”Jag har aldrig satt min fot i butiken

i Juliusköping, jag bor 150 mil därifrån.

Jag bara antar att den inte är bra! Jag vet ingenting om

sportfiskemaximus.se heller, men jag antar att den är skräp också.

Du borde handla på www.norrafiskesport.se//påhittadsida !!

 

Trögve Trögvesson: -”Hörre du, Idiot Idiotsson nu är det ju så att

norrafiskesport.se är sämst. Man ska handla på www.boggersfiske.se//påhittadsida ”.

12674255_10153748023965202_2040019488_n

Detta bara fortsätter! Den stackars människan som bad om hjälp med en rak och enkel fråga måste stå där helt förvirrad. Ingenstans i frågan ser man -”Vilken är ER favoritbutik?”.

-”Vart brukar ni handla?”. I just detta fallet är det ingen som i huvud taget bryr sig var du handlar eller varför just den butiken är bäst i världen. Bara för att du fick en gratis balaklava med butikens logga på gratis när du fick en felbeställning gör det inte till Sveriges bästa butik! Varför tror du att du fick en med företagets logga på ?!  Nu är det jag som svävar iväg på annat ämne, fy skäms på mig. Ingen är perfekt eller hur?

 

SVARA PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLS! INGENTING ANNAT! Det är nästan så att man kan tro att varenda människa som befinner sig på forum har ADHD eller någon annan form av koncentrationssvårigheter, det tar bokstavligen 3 sekunder efter att man läst meningen till att tråden byter ämne. Hur är detta möjligt?!

 

Om någon kommer fram till er på gatan och frågar om ni vet vägen till en specifik restaurang. Vi tar ett exempel, ni blir nu stannade på gatan;

-”Ursäkta mig, bor ni här i stan? Vet ni i sådana fall vart restaurang gyllene stekspaden ligger?

Jag kan sätta min båt på att 9/10 av er hade givit den korrekta vägbeskrivningen och inte tänkt mer på detta. Hade det inte varit konstigt att säga;

-”HA! Nä du, sätt dig i bilen och kör till nästa stad, det är bara 8 mil. Det är min favoritrestaurang.

20170220_155241

Kan vi inte bara ta reda på fakta innan och svara på de frågorna som ställs?

Same shit different day!

2016, Tjugohundrasexton, MMXVI, Kaksituhattakuusitoista, kalla det vad fan du vill, ett riktigt skitår var det om du frågar mig och många andra. För att strö lite extra salt i såren beslutade sig Tjugohundrasexton för att vara ett skottår, alltså en extra dag av detta år att trycka upp i våra ansikten!

Muhammad Ali, Carrie Fisher, Prince, David Bowie, Lennart Häggroth, Lasse Flinckman är bara fåtalet namn på legender som lämnade oss under 2016. Fler människor har aldrig varit på flykt från krig, sprängdåd i Turkiet, skottlossning i Tyskland, det brasilianska laget Chapecoense omkommer i en flygkrasch. Nä, Tvi och ve vilket jävla skitår!

Mitt eget 2016 skulle givetvis jävlas in i det sista, det hade till och med det sämsta, möjliga, tänkbara slut; sjukskrivning. Jag tyckte att det var en bra idé att stoppa in huvudet i munnen på en hund á 50 kg+ .fb_img_1484072482011

Skämt och sido, det kunde faktiskt ha gått riktigt illa! Fick en sjukhusklippning på köpet som resulterade i en ordentlig sidecut. Vilket i sin tur medförde att min snygghetsfaktor gick i botten och min coolhetsfaktor sköt i höjden.fb_img_1484072457598

Nåväl, nu är det 2017! Nytt år nya möjligheter är det största lasset med skit jag har hört!  Same shit different day . Nytt år, nya siffror, samma saker att vara arg och irriterad på för Fiskedonnan. Ser fram emot ett bittert år!

Nu känner att jag måste tacka å det ödmjukaste för all respons och den enorma trafik ni har skapat här på min blogg under året som gått! Det värmer i mitt hjärta att ni är så intresserade av mina tankar! Att ni orkar lyssna på mitt eviga gnällande och mina förbittrade inlägg. Ni är urgulliga! Är väldigt glad över alla frågor och funderingar jag får via mail, den vanligaste frågan jag får är varför jag inte skriver om mina fiskepass/mitt fiske.

Svar: Det finns så många andra duktiga fiskare som är mycket duktigare än mig! På så vis gör dem ett bättre jobb när det kommer till att fånga läsarnas intresse och ge en rättvis bild över hur man lyckas som fiskare. Samt att jag är lite av en retsticka som gillar att sätta tankar och idéer i folk huvuden, att få någon att ägna en tanke åt vardagens varför, vad, om och hur. Om ni nu är så himla nyfikna på mina fiskepass/historier så får ni fortsätta att tjata lite till.

Norrland, stolthet och penisförlängning.

Norrland, norrbotten, lappland, smaka på de orden, alla gäddfiskare där ute. Norrland verkar vara det nya Blekinge på gäddfiskarens karta, alla vill hit upp och fiska! Nu har jag i fyra månader arbetat aktivt som fiskeguide vid en turistanläggning i Norrbottens inland, under denna korta period har jag sett ett tydligt mönster hur den typiska Svenska gäddfiskaren beter sig och ser på sig själv. (För att ingen ska känna sig kränkt så klämmer jag även in Finska gäddfiskare). Gud förbjude att någon skulle bli kränkt.

Ni är ett gäng fiskande vänner som planerar en norrlandstrip, fiska grov fisk!  Vi alla vet hur det brukar låta. -”Det var ju i den sjön som Karsten Karstensson drog den där asgrova fisken på 150 cm och den vägde typ 30 kg”. -”Det finns en stugby i närheten av det vattnet som har en anställd fiskeguide, då måste fisket vara asgrymt! Finns det en guide i området så måste det vara lättfiskat överallt i området”.  -”Sedan är det ju Norrland, det bor ju knappt några människor där, vi vet ju att i norrland har inte fisket kommit längre i utvecklingen än att lägga gäddsaxar, höhöhö”. Kepskillarnas intelligenta kommentarer över norrland och dess befolkning haglar i samspel med tangentbordets smatter medans resan norröver bokas.

14713654_1543091972374996_4968828830769627256_n

Norrbottens inland är enligt mig som ingen annan plats i Sverige, glest befolkad och med en medelålder på 1800-frös i byarna, detta medför vissa problem.

  1. Karsten Karstenssons fisk fångades 1944 och var stor med gammelbefolkningens mått mätta, fisken var 90 cm och vägde 5 kg. (Ett mönster som jag själv har märkt under tiden som jag levt och verkat här uppe är att det lönar sig inte speciellt mycket att prata med lokalbefolkningen. Pratar du gäddfiske med dem så ”skryter” dom över storgäddan som kretsar kring de senast nämnda måtten).
  2. För det första så önskar jag dig stort lycka till med att hitta djupkartor eller sjökortsliknande information över sjöarna i norrbottens inland, med lite tur hittar du ett fåtal på Insight genesis. Förutsatt att ni är så pass utvecklade att ni tänker på att kolla på djupkartor eller liknande i valet av plats. För det andra; en stor anledning till att det finns guider på anläggningarna här ute är just av den anledningen att det ligger här ute. Glesbefolkat, björnar, djupa avgrundssjöar, myrar som slukar traktorer, vilt strömmande oreglerade älvar. Ta som exempel; Råneälvskatastrofen sommaren 1995. Missförstå mig inte, de guiderna som är anställda på dessa anläggningar är väldigt kompetenta och brinner för fisket.
  3. Behöver jag säga mer än Magnus Lindgren aka MangeBoy, Gunnar Westrin, Nicklas Hallnor, Robert Westin, Robin Utbys, Filip Grahn, Jonathan Nordin, Markus Teilus, Jesper Larsson. Listan kan skrivas flera kilometer lång med makalöst duktiga fiskare från norrland som har kommit längre än att lägga gäddsaxar, förmodligen kommer du aldrig någonsin att bli bättre än dessa killar men ändå är norrlänningarna enligt dig neandertalare med saxar.

    14958477_329728427402131_1911631602_n

De självutnämnda proffsen tar sina spinnerbaits, ytbeten och den obligatoriska grodan. Det är ju sommar i Sverige! Ytbeten är ju glödheta på sommaren, det vet ju alla som kan någonting! Ju längre norrut resan går ju gråare blir det, bilens temperaturmätare tickar sakta nedåt och färgen på lövträden berättar om hur sommaren är över. Den inre paniken sprider sig, ingen vill erkänna att man inte hade räknat med detta. Det fanns inte en tanke i huvud taget på att resan skulle landa på latitud 66+, samma latitud som Murmansk i Ryssland eller norr om Fairbanks Alaska!

Efter första fiskedagen lommar kepskillarna in på den lokala turistanläggningen med svansen mellan benen, fiskefittor allihopa trots att ni är Sveriges bästa gäddfiskare. I och med skammen vill man inte prata med guiden utan pratar med någon av de andra anställda på anläggningen.

Anställda som inte kan någonting i huvud taget om fiske, -”Fiske är ju inte så kul, sitta där och glo på ett rödvitt flöte hela dagarna”. -”Ja, men sådana där långedrag eller vad det nu heter måste väl gå att kasta med? Det kan ju inte vara så viktigt vad man använder för någonting”.  Hur som helst så väljer ni att prata med dessa människor, för att få lite information och nya platser att fiska på. Ni blir förmodligen skickad till en sjö som guiden har pratat om till sina arbetskamrater, problemet här är ju ganska självklart. Detta är kanske ingen optimal sjö för grov gädda, guiden har kanske lagt riktat fiske efter abborre på denna plats. De anställda vill ju såklart låta som att dom vet vad dom pratar om till gästerna. -Fake it ‘til you make it”, eller hur var det?

Vill kepskillarna nu mot förmodan prata med guiden så försöker man kräma denne stackare på platser! Fräckhetsmätaren går i topp! Själv lessnade jag på detta beteende vid ett tillfälle, lutade mig fram över receptionsdisken och sa; giphy

När man som sportfiskare reser upp till Norrbottens inland och pratar med den lokala befolkningen, i detta fall Norrbottningarna. Räkna med att bli utskrattad och klassad som en fullständig idiot om du säger att du riktar ditt fiske mot gädda. -”Men va’ fan säg du männisch’, hur jere ställt oppa hovve’ ditt”!  -”Du gitt ju va galn’, gädda ho ä’ ju skräpfiskn’, nätjens* husdjur, förstör allt ädelfiske å ät opp allt som finns”. -”Hänna ha vi bonkartävlingar på gädda’! Vi lägg ut näta å kast opp gäddjävla’ på laan”. Nästan i den grad att facklorna och högafflarna kommer fram, man blir fastbunden på en påle, publikt utskrattad utanför byns kyrka. Ni vet, sådant som dagligen inträffar i det ociviliserade Norrland.

Jag ska nu ge ett verkligt exempel som inträffade i somras, en grupp glada amatörer från vår huvudstad bokade mig som guide i två dagar, samt helpension på anläggningen. Det ska tilläggas att en av dessa herrar var så pass glad amatör att han aldrig hade fiskat förr. Att boka mig som guide innebär att du får hela kittet; förmiddagsfika, hembakta bullar och kokkaffe över öppen eld. En stadig lunch som tillagas på Murikka, till exempel renskav med kokt potatis, gräddstuvad viltpytt, älgtacos, ja you name it, allt du vill äta. Dessa trevliga herrar bokade hela kittet.

Samma vecka hade vi en grupp ambitiösa gäddfiskare från vårt grannland i öst, egna båtar och hela rasket, (bokade bara boendet). Grannarna från öst var på anläggningen i cirka fem dagar, resultatet var långt ifrån lyckat efter vad jag har fått berättat för mig. Mina glada huvudstadsherrar fick alla fisk under dessa två dagar, varav den ena ökade på sitt personbästa från tre kilo till 8125 gr.14470366_1446743085342499_430068369638581509_n

Nu ska jag göra någonting farligt, jag ska lämna min personliga åsikt, livsfarligt jag vet. Hur som helst, min personliga åsikt är den att detta påvisar en ganska tydlig bild över hur en guide kan avgöra hur fisket på semestern ska utspela sig. Släpp stoltheten för fan! Känner du att någon form av penisförlängning behövs så köp en flashig bil eller liknande. Ska du ändå kosta på en Norrlandsresa för att fiska, gör det på riktigt det är för många faktorer som är för osäkra för att på egen hand lyckas första gången i Norrland.

*Nätjen = Andeväsen, likhet med djävulen.

Feta flöten, semesterfiske och glädjeflickor

Nu ska vi vara uppriktigt ärliga här! Vem av oss tycker egentligen om att vara fiskare? Tänk efter nu gott folk, tänk riktigt noga. Hur dum får man vara egentligen?! Alla dessa idiotiska upptåg vi som fiskare ta oss an, trotsar vädergudarna och näst intill sätter livet till. Jag blir nästan aningen bitter när jag tänker på det! Flugfiske i all sin ära, men vad är det för någonting vi egentligen ger oss in på?

Sommar, sol och semester, jag vet att vi alla längtar. Vi gör ju ingenting annat är att skryta på facebook om att vi har semester. Hela vintern och våren har gått åt till planering inför denna underbara fiskevecka i de Svenska fjällen. (Även om vissa bara åker norr om Gävle och kallar det för fjällfiske).

14409143_306160293092278_1402686503_n

Det börjar närma sig med stormsteg nu, vadarbyxorna ska dammas av efter en lång dvala. Jaha, det börjar redan jävlas här, när du testar vadarna för att se så att allt är som det ska, så inser du att det har varit en kall och tuff vinter som har satt sina tydliga spår runt midjan. När du ställer dig framför spegeln slår det dig att du ser ut som en stoppad falukorv, din rörelseförmåga är lika med noll i dina gamla trotjänare till vadare. ”Visst har man väl planera’ att börja motionera, fast givetvis på lite längre sikt.”

Skulle det nu mot förmodan vara så att vadarna fortfarande passar dig så hittar du förmodligen en Humphy-fluga size 12 sittandes i vadarna. Förbannelser haglar över dig själv – ”När ska jag lära mig att inte säga, –”jag gör det sen”. Det ska ju jävlas in i det sista.

Nåväl, dagen D är här! In med allt möjligt skit i bilen, ett snabbt stopp på glasbanken sen bär det av uppåt. Alla är glada i hågen, nu är det bara åtta timmars bilkörning kvar. Efter vad som känns som en vecka senare är man nästan framme, euforin i gruppen börjar höjas, planeringen, skryt och lovord om hur tidigt man ska äta frukost för att så kvickt som möjligt vara ute på vattnet innan alla andra.

–”Vi är seriösa fiskare, alla andra sitter säkert bara och dricker whiskey”.

-”Ja, men en liten whiskey måste vi ju ta oss för att avsluta dagarna på bästa vis”.

Klockan är massor när ni rullar in på parkeringen, nu ska man försöka leta reda på någon som kan visa en campingen/stugbyn och lämna ut nycklarna. Tillslut hittar man en pytteliten post-it lapp med ett telefonnummer som knappt är läsbart, ser ut som att det är en läkare som skrivit det. Fast det är också orimligt, närmsta läkare är ju 15 mil bort här uti obyggden. Den stackars stugvärden/guiden får till 9/10 gånger samma fråga;  ”Jaha! Du bor här uppe? Roligt. Jag känner en Peter i Umeå, känner du honom?” Nej, vi känner inte alla i Umeå. Det är 30 mil till Umeå från härifrån, 27 från Kiruna. Vi springer inte runt och frågar en stockholmare: ”Stockholm, säger du? Kul. Känner du Preben i Köpenhamn?”

Hur som helst, nu är det dags att packa ur bilen och installera sig i de spartanska infisna stugorna som med en unken doft berättar historier om andra fiskares krossade drömmar. Hoppsan, i skuffen fanns det ju ett x antal plattor med öl och någon/några flaskor whiskey! Det är väl inte mer än rätt att ta sig en liten stänkare efter en lång dag i bilen? Redan efter första burken försvann självbevarelsedriften, lagom med blod i spritomloppet blev det visst. Det var den tidiga morgonen det!

14374796_306164006425240_2134003142_o

Några timmar senare än planerat börjar det röra sig i stugan som nu stinker av nuvarande fiskares krossade fiskedrömmar, bakfylla och ångest. Önskan om att skruva av huvudet och hälla tillbaka innehållet i flaskorna känns underbar. Bara tanken på frukost får en att vilja kalva, nu ska det till råga på allt fiskas också. På med vadarbyxorna, som i detta läge när du spänner bältet känns som en tvångströja som klämmer åt tarmarna likt en fransk glädjeflickas korsett.

Långsamt går det, det ska gudarna vet! Att få in grejer och personer i bilen är i detta läge en av livets hittills största utmaningar. Som tur är så finns det ofta någon förnuftig människa i gruppen som lagligt får hantera motordrivna fordon, synd att denna person lagligt sett inte får slåss med pinnar eller andra tillhyggen för att påskynda processen. Väl framme vid vattnet så är ju självklart de bästa platserna redan tagna, seriösa fiskare kallade vi oss för, eller hur var det nu? Som om läget inte är eländigt nog påpekar någon att alla har glömt att ta med sig solskyddsfaktor, solen gassar ju och det är väl 25 grader varmt. Äsch, det är väl inte så farligt? Dagarna går och nu liknar hela sällskapet flöten, rödbrända, blekfeta och ograciöst skumpande uti vattnet. Mesta delen av tiden går åt till att sitta på en sten och se ut som man väntar på vakande fisk, medan i själva verket ni sitter och halvsover.

Stugbyn som boendet är bokat på ligger i största sannolikhet i anslutning till en restaurang som har någon form av jippo på någon av veckans alla dagar, till exempel en after work. Skrockandes frågar ni guiden eller någon annan lokal förmåga om det brukar vara några vackra damer från trakten som besöker denna after work. Trots att du är en familjefar och en respektabel man på hemmaplan. Det är tydligen andra regler som gäller i fjällen när man är på semester.

14388805_306165539758420_313843000_n

Om nu ovanstående historia inte passar in så tar inte eländet slut för det. Flugfiskarens vardag är att slåss med alla naturens fenomen och krafter. Allt som går att fastna i fastnar man i, även om det verkar fysiskt omöjligt att fasta i någonting så gör man det ändå! Ofta känns det som att någon sitter någon stans och skrattar åt ens elände. Börjar du bli lite till åren, som mig så bråkar ju allting extra mycket! Minsta lilla ljusförändring när mörkret kommer intågandes kan vara förödande för bytandet av fluga.

Dessa små hemska black gnats size malbajs, förvandlas snabbt till din värsta fiende. Svordomarna haglar, inte nog med detta, i och med skymningen kommer myggen, knotten och allt annat som bara finns för att irritera just dig ännu mer. Ont gör det också! Självklart tappar du flugan i vattnet när du ska bitchslapa myggorna som biter dig, eller så gör man som mig och dunkar in kroken i nacken! Nästa år ska jag åka till Spanien på solsemester istället, det är i alla fall vad du försöker att intala dig.

14203423_306163999758574_158107088_o

Foto: Pontus Bentzer

Den är inte lång, men den är smal

I dagsläget är stora delar av vår vardag dokumenterad på något av de sociala forumen och alla vill synas och visa upp vad man åstadkommer. Sociala medier i all sin ära, ett fantastiskt sätt att nå ut till omvärlden men olyckligtvis anser jag att det i många fall används på fel sätt. Jag själv som är i fiskebranschen, följer otaliga fiskeprofiler, fiskerelaterade företag och andra personer som lägger ut sina fångster och troféfiskar på de verksamma sociala medier som vi har. Nu är det dags att vi börjar reflektera över trender och effekterna av detta.

12674255_10153748023965202_2040019488_n

Den problematik jag finner med detta är att det ger en skev bild och ger falska signaler till allmänhetens unga fiskare. Många av de som följer våra fiskeprofiler eller duktigare ”hobbyfiskare” vi har i vårt avlånga land är barn/ungdomar. Alla i branschen har ett oskrivet ansvar att visa att fiske är roligt, alla har ett ansvar att fånga intresset hos barn och ungdomar och föra in dom i fiskets värld! Du kan vara någons största idol utan att du vet om det. Just ditt fiske, dina fångster och dina tips kan vara någons inspiration till sitt personliga fiskeintresse. Ärlig talat, hur många snipor eller mindre bra fiskar måste man gå igenom innan man träffar på The one, the only, THE BIG? Verkligheten måste börja speglas lite mer ärligt!

2015-10-27-17-30-17-529

(En liten men ack så vacker Small mouth yellow fish från Sydafrika)

Tänk tillbaka på den tiden när du var liten eller i början av ditt fiskeintresse. Oavsett ålder, så har alla haft samma startlinje, där varje litet pill, varje litet napp och varje landad fisk gav en sådan euforisk känsla som spred sig i hela kroppen! Allt skulle dokumenteras eller på annat sätt visas upp för någon, alla har någon gång varit riktigt stolt över vad man åstadkommit! I dagsläget får jag känslan av att många fiskeprofiler eller duktigare ”hobbyfiskare” blir oerhört besvikna om det inte är en monsterfisk som snuddar på personbästa.

Tittar man lite närmare på de bilder som läggs upp idag på sociala medier är majoriteten av bilderna de absolut största fiskarna. Självklart måste de stora fiskarna visas upp! Det hade även jag gjort om jag hade lyckats fånga en bamse, men även mindre fiskar, som inspirerar vår yngre fiskande generation är viktiga. Dem behöver få ljus i våra sociala medier. De allra största fiskarna är inte omöjliga att fånga men för vår yngre generation med begränsad utrustning och möjligheter att ta sig till de bästa fiskevattnet kan det ibland kännas hopplöst. Lägger vi enbart upp bilder på det vi anser vara ”en bättre fisk” finns risken att unga fiskares självförtroende och självkänsla sjunker, just av den enkla anledningen att vi sänder ut fel signaler om vi alltid ska visa bilder på de största fiskarna, ungefär som att de mindre fiskarna inte duger. Det kan liknas lite med diskussionen kring skönhetsideal, vi duger inte om vi inte är si och så smala eller ser ut på ett visst sätt.

20151021_170451 - Copy

En liten Tiger fish från Sydafrika, men kolla hur lycklig jag är!

Vill man verkligen inte lägga ut bilder på mindre fiskar så kan man alltid ta sig tid att kommentera någon av sina följares mindre fångster och glädjas för deras skull. Vem vet, just din kommentar kan göra någons dag!? Alla vet hur härligt det känns med en gratulation eller en komplimang, särskilt från någon man ser upp till! Slutligen vill jag bara påpeka att detta absolut inte är kritik på något sätt, det är mitt sätt att påminna folk om det ansvar man faktiskt har på sociala medier för att framhäva fiske som hobby. Fiske ska vara till för alla. Delad glädje är dubbel glädje! En fisk är en fisk, och viktigaste av allt, det är din fisk!

Skabröst stoltserande, ständigt slösande

Jag själv, ställföreträdare samt syndabock, skäligen skyldig i skådespelet som sänds i städer, socken så som samhällen. Skiten som smutsar samhällets scen skottar sig stadigt spiralliknande nedåt. Skaparna; skarpsinniga snikna, sliskiga snubbar, skurkar som saknar samvete, sover sorglöst sött i sängen. Samhällets skoningslösa svin spelar sonika schack, samtliga stillsamma svagare själar; samfällda, sargade spelpjäser som springer svagsint och slampigt, stressade på samhällets spelplan. Slentrian säljs själar stående i samhället, skamligt stuffas stuga och ställe, saker, saker, saker! Skabröst stoltserande, ständigt slösande själar. Slutligen sitter signatären sansad, samlad samt ständigt skeptisk. Sanningen skarpt synlig, skådar samhällets skuffelser.12674178_10153748242560202_886623805_nVi är numera så hjärndöda tack vare prestationssamhället, karriärsklättring och annat skitsnack som likt en hök svävar spejande ovan våra huvuden dagligen. Detta medför en otrolig stressfaktor hos många och verkar ta över en ansenlig del av våra liv, att prestera och klättra. Stress som får oss att göra irrationella saker och fatta kufiska beslut. Även i fiskevärlden är det i hög grad saker som har gått snett, i likhet med mycket annat i vår vardag. Konsumism är en av dessa kufiska företeelser, köp, köp, köp! Så mycket skit vi köper, alldeles för ofta, till råga på allt om du frågar mig! Det är inte svår matematik, du är förmodligen pank nu, eftersom du köpt en massa skit som nu inte får plats någonstans. I och med att vi har gått bärsärk i butiker de senaste åren, så har vi konsumerat så mycket att vår uppmärksamhet samt vårat fokus verkar nu bara kunna registrera våldsamheter.12666410_10153747988175202_40137186_nTitta bara på vad som har hänt de senaste åren när det kommer till att namnge produkter, (nu väljer jag i första hand att fokusera på fiskebranschen). Förr gav man namn som Silver creek, Horizon, Majesty, Brilliance eller Atlantic, trevliga och gemytliga namn på fiskespön, eller hur? Nu har produkterna namn som Devil fish, Grim reaper, Vendetta, Sweep fire, Devil, Tank, Monster stick, Addiction, Beast, Gun smoke, Brawler, Vengeance!

Vad hände här egentligen, vad är det för fel på oss?! Hur kan vi bara stå och glo medans detta händer, är vi så fruktansvärt avtrubbade att vi inte reagerar på detta? Hur kan vi ha blivit så jävla kåta på våld, blod och död? Företagens produkter och reklam baseras på konsumenternas behov, det vet vi alla. Vad är det som har skapat denna drastiska förändring av produktnamn? 

När jag växte upp, på 90-talet, då det fortfarande var viktigt att bry sig om människor, respektera varandra samt att vårda sitt språk. På den tiden när vi hade ett mer omfattande vokabulär och inte var tvungna att fylla ut våra meningar med ”ord” som -Ba, liksom eller typ, tiden då man kunde artikulera sig och faktiskt kunde säga alltså inte asså! När butikerna skyltade med rea, som numera verkar heta Sale på svenska? Det var en oskyldig, enklare och vänligare tid. Hade Facebook existerat för 20 år sedan så kan jag ge mig fan på att statusarna hade sett helt annorlunda ut; -”I denna stund finner jag mig sagolikt lycklig”. Idag finns det ingen personlighet bakom skrift; -”Ida’ e ja glad”. För helvete, någon måtta får det faktiskt vara!  För 20 år sedan var ortografi i högsta grad viktigt! Ja, ortografi är ett ord, kolla upp vad det betyder så har du lärt dig någonting idag!

12647771_10153747976190202_278883475_n

Varje gång han ler så får en ängel gonorré

Välden är full av hycklare, detta visste vi redan, åtminstone hoppas jag att vi är medvetna om detta. År 2016 har diverse nyhetskällor informerat oss om de nya trenderna för i år, alltså vad som anses vara inne. Årets fluga är tydligen att ha ett högt medvetande och engagemang gällande miljö och ekologiskt odlad mat även att vara en dikesbetande vegetarian är också på tapeten. Nog för att jag själv ingår i den sistnämnda kategorin, till mitt försvar så har detta varit en del av mitt liv i många år (redan innan det var inne). Sociala medier idag tenderar att styra våra liv, vi bryr oss inte längre om hur vi beter oss i vardagen. Det som är viktigt är hur vårat liv ser ut utåt, ”skönheten finns i betraktarens öga”, allt vi gör måste se bra ut utåt.

Tänk tillbaka på den tiden när du var liten eller i början av ditt fiskeintresse. Oavsett ålder, så har alla haft samma startlinje, där varje litet pill, varje litet napp och varje landad fisk gav en sådan euforisk känsla som spred sig i hela kroppen! Allt skulle dokumenteras eller på annat sätt visas upp för någon, alla har någon gång varit riktigt stolt över vad man åstadkommit! Farmor kanske bad om en fisk till katten eller så ville man helt enkelt äta upp skiten! Idag blir man näst intill cyber-halshuggen om man skulle lägga upp en bild på en död fisk. Det är nära på det största hyckleriet jag har varit med om! -”Titta på mig! Catch and release är det jag lever för! Jag andas catch and release! Förutom på torsdag kväll, då ska jag äta baconlindad torskrygg.

liten michelle

På Sveriges västkust har vi numera inget torskbestånd att tala om, detsamma gäller Bohuskusten, där du i dagsläget ska vara överlycklig om du tar en på fem kilo. I Bohuslän på 30-talet kunde du praktisk taget gå ut på isarna och dra 15-20 kilos torskar utan problem. Då vi fick slut på våra egna resurser flyttar vi operationer utomlands, till bland annat Norge. Nu råkar fallet vara sådant att torskbeståndet är på återväxt tack vare goda åtgärder från politisk sida. Varför är gäddan viktigare än torsken? Låt mig besvara denna fråga åt er, det är jävligt simpelt. Vi ser inte torskens lidande eller hur det går till när den fångas.Ser vi inte eländet har det ju aldrig hänt.

Vi är i dagsläget lika stora hycklare som Berlusconi var på sin tid i Italien. Alla avundas Italien när det kommer till historia, konst och kultur. Italien har cirka 20 olika politiska partier! Ändå lyckades dom välja honom! Han var så jäkla korrupt att hans ryggrad har förvandlas till en spiraltrappa! Varje gång han ler så får en ängel gonorré! Plus att han har genomgått så många ansiktslyft att ansiktet ligger nu uppe på hjässan, du behövde klättra upp på en trappstege för att ens kunna se honom ljuga!

-”Hur kan du vara vegetarian och fiska, tycker du att det går ihop?” Vegetarian kan man vara av olika anledningar, det behöver inte betyda att man är radikal djurrättsaktivist som går på gatorna och klubbar ner Östermalmstanter i pälsjackor, kedjar fast sig på trålare eller har tankar på att klubba ner MC-knuttar för att dom bär skinnväst.

12650483_10153734102020202_892959285_n

Animalieproduktionen står för nästan en femtedel av världens totala utsläpp av växthusgaser, konsumtionen av kött är därför oavsett var och hur det har producerats förknippad med stor klimatpåverkan. Utsläppen av växthusgaser från privat konsumtion är ungefär åtta ton per person och år i Sverige. Maten beräknas stå för cirka två av dessa åtta ton, kött är den livsmedelsgrupp som står för störst andel av den livsmedelsrelaterade klimatpåverkan.

Om utrymmet för utsläpp av växthusgaser fördelas per person behöver vi till år 2050 komma ner på en nivå under två ton per person och år för vår totala konsumtion av mat, resor, boende med mera. Utsläppen från produktionen av kött kan minska en del genom förändrade produktionsmetoder, men det räcker inte för att vi ska komma ner till en nivå under två ton. Ur ett hållbarhetsperspektiv behöver därför vår konsumtion av kött minska om det också ska finnas något utrymme för de utsläpp som våra andra behov ger upphov till.

Jag kan inte med säkerhet säga vart jag vill komma med detta, mer än att innan ni spyr galla över någon som visar upp en bild på en klubbad fisk, tänk över era egna prioriteringar eller så håller ni bara käften. Det är inte nödvändigt att skälla ut en 12-åring om stolt lägger upp en bild på en död gädda! -”Ja, men han skulle ju ha vetat bättre”. Jag kan tycka att du skulle vetat bättre än att lägga ut rasistiska åsikter och annan dynga innan du kritiserar ett stackars barn.

Detta barn har potential att utvecklas och göra det han eller hon finner är rätt val i vardagen. Du och andra sidan, ditt skepp med potential har redan seglat, för länge sedan. Din potential kan liknas med ett bankkonto, du har alltid mycket mindre än vad du tror! Potentialens dörr skall hållas stängd för oss som har passerat 25! Lämna dörren stängd och låst på så vis kommer det alltid att vara ett palats, vackert och utsmyckat. Om du öppnar den är chansen stor att du blir tvungen att inse att det bästa du kan åstadkomma om du ger allt du har, varenda uns av energi du besitter och kämpar för livet kommer du förmodligen inte att lyckas med något större än att äta lite nyttigare en dag i veckan.

12290580_10153607119470202_76058838_o

Det är folk som har öppnat denna dörr som förmodligen är besvikna på sig själv som känner att det är nödvändigt att skälla på någon stackare som man inte ens känner! Lämna varandra ifred, eller kom med konstruktiv kritik.

Hemma hos fiskedonnan

Hemma hos fiskedonnan.

Stora, små, runda, långa, hårda och mjuka. Gula, gröna, röda, bruna, blåa och glöm inte den enorma svarta med ljudeffekter! Det är förstås gäddbeten jag pratar om, vad trodde du? Hemma hos den gäddfiskande Fiskedonnan möts man utav en kavalkad av färger, nästan så att man bli spysjuk. Över allt ligger det beten, över allt, till och med i skafferiet har det hänt att jag hittat en del! 

1914474_10153658939880202_7717151591152061933_n

Foto: Rikard Eiworth

Lägenheten eller rättare sagt, studentrummet är otroligt limiterad och trångbodd. Vad annars har man råd med som en normal människa i dagens läge? 15 kvadratmeter (på sin höjd). Sängen som står nedanför rummets enda fönster är absurt överdimensionerad i förhållande till kvartens storlek, 140 centimeter bred om jag inte missminner mig? En makalöst frånstötande förvaringsbänk i två delar står ovanpå varandra, placerad vid sidan av sängens huvudända. Känslan blir lite som ett skyddande fort när man ligger i sängen och utövar en viss misantropi, i symbios med tankar på gäddmadamernas frånvaro och funderingar gällande livets mening.

Detta smaklösa skåp är dock lite av hemmets hjärta, där inne hittar man en bråkdel utav Fiskedonnans lördagsgodis. Öppnas skåpet upp möts man av vad som känns som att kliva rakt in på ett Rave-party, en färgexplosion och lukten av gummi träffar en som en rak vänsterkrok. Jag tvivlar på att allt där inne har använts och om det ens kommer att användas, men som vanligt är man inte smartare än vad man förtjänar. Då slås man av tanken; en vacker dag kommer jag ju att behöva detta, det är jag helt säker på! 

Bredvid sängen står ett spöställ fullsmockat med fiskespön och rullar, självklart fler än vad man egentligen behöver. Fem flugspön, tre bottenmete-spön, ett ex antal spinn och jerkspön samt en sjuhelsickes massa mer dret. Smakfullt och genomtänkt placering av spöna med två vackra tvillingspön, vita Abu Veritas i var sin ände. Gud förbjuder att det inte är smakfullt inrett i ditt hem, någon kan ju bli kränkt.

12321298_10153630537395202_5379269498385704058_n

En nedbantad version av spöstället

Klädesförvaring är ett överhängande problem, i alla fall för mig som kvinna. Denna minimalistiska så kallade garderob jobbar halvtid som klädförvaring och resten som fiskeförråd. Här inne råder det största av oorganiserat kaos! Ismetespöna göms lång där inne, vid det här laget har nog Mr. Tumnus sålt dem på svarta marknaden i Narnia. Bakom de långärmade tröjorna finner man kanske håven vilandes stadigt bakom de upphängda byxorna. Även här inne står en tvåplanshylla fullsmockad med betesboxar innehållande jiggar som inte har smakat vatten sedan Adam var länsman, (jättelänge).

Bakom garderoben skymtas en trave med trasiga och knäckta fiskespön, som inte alls fyller någon funktion annat än att en vacker dag kanske få tjänstgöra som blompinnar, otvivelaktigt lurar jag mig själv här, jag har bara inte förstått det själv. Nåväl, skrivbordet är fyllt av gamla papper, skrivblock, pennor, flugbindningsmaterial samt en och annan krok. Som fotpall under skrivbordet får mina svettiga fötter vila på locket till fler betesboxar. Tänger, tafsmaterial, måttband och beteslås pryder fönsterhyllorna tillsammans med ett gäng blommor av okänd art som måste besitta förmågan att överleva en atombomb. Varav en blomma har  faktiskt en knäckt spötopp att vila sig emot. I några av blommorna kan man vid noggrant letande se bananflugor, (laxflugor) och några krokar hängandes.

Runt om hela rummet står diverse skor för utomhusbruk, stövlar, vadarskor och kängor sida vid sida med öppna betesboxar proppade med beten som ligger på tork från dagen innan. Här hittar man inga vardagsjackor, nej här är det regnjackor och vadarjackor som har majoriteten. Hatthyllan vill jag helst inte prata om, här råder kaosets kaos! Neoprenhandskar i en salig blandning med buffar, mössor, kepsar, solglasögon och kanske en och annan tång.  

Allt detta kan låta som en mardröm för många, men för fiskaren är detta nog ett paradis. Det är i alla fall mitt lilla paradis!