Blod, Svett och Tävling

Efter förra helgens blåsiga ismete så bestämde jag mig ganska omgående att ge sjön ännu ett försök. Så i lördags var det åter dags att släpa pulkan genom skog och vass, men nu hade det snöat och varit kallt så pulkan gled lättare och stegen gick fort på isen!

Den här gången var jag inte själv utan fick sällskap av en fiskevän.
Jag och André bestämde att vi skulle ses vid sjön klockan sex, så vi kunde få ut alla spön innan sju.
Vi hade även bestämt att vi skulle fiska lite närmare land än när jag fiskade själv, dels för att slippa sitta så öppet men även för att det borde stå bra med gäddor i närheten av växtligheten som täcker hela viken på sommaren.
Så lite innan sju var alla spöna ute och vi väntade in dagens ljus när månen försvann sakta bakom träden.

Ismete

Dagens första kopp kaffe hälldes upp men vi hann inte dricka upp innan det fällde på mitt spö. När vi kom fram till hålet så stod gäddan still, jag kände försiktigt på linan och det var något som stod och höll i mörten. Då fällde det på Andrés spö så jag chansade och krokade men tyvärr hade gäddan redan spottat. Så istället fick jag skynda mig bort till hans hål och landa dagens första gädda. En fin tjockis på 4,5 kilo.

Ismete

Vi hann knappt sätta oss ned innan det fällde igen på ett av mina spön, men när vi kom fram så hade gäddan spottat, igen. Skulle det bli en sådan dag…?

Sen tog det inte lång tid innan det började pingla igen, men det fällde inte ordentligt, vippan åkte upp och ned en liten stund men tillslut så flaggade den för napp. På vägen fram till hålet var jag ganska säker på att det var en mindre gädda som tagit mörten. När det inte lämnade någon lina från rullen så var jag nästan helt säker på en snipa.
Men då började det spruta ut lina från rullen och jag möttes av bra motstånd i andra änden efter mothugg. En stund senare kunde vi lägga upp en 94 centimeters gädda på mattan, även den i fin kondition så en uppskattad vikt på 5-6 kilo.

Ismete

Vi hade bra aktivitet hela förmiddagen så den här gången behövde jag inte frysa utan jackan åkte av och på efter alla vändor till spöna. Tyvärr bommade vi några fäll där gäddorna lyckades knycka mörtarna.
Men tillslut så fick jag ett fäll där gäddan satt fast, tyvärr ingen storlek, samtidigt får André fäll i samma hål som innan och krokar igen en bra fisk på 90 centimeter.

Ismete

Ismete

Efter den gäddan lugnade det ned sig en stund.
Nästa fäll är på ett av mina spön, i samma hål som jag fick den bättre gäddan, tyvärr var den inte större än den förra utan stannade på knappt 80 centimeter.

Alla fäll vi hade haft kom en bit ut ifrån vassen så vi valde att flytta ett par spön som var vid vasskanten och placera dem ut mot mitten där det hade varit mest aktivitet. Men innan jag hann flytta mitt ena spö så fäller det och jag kunde landa en liten 2 kilos gädda.
En klassisk mörttjuv!

Ismete

André flyttar spön

När André höll på att borra hål så fällde hans vippa och han möttes igen av bättre motstånd och jag kunde landa ytterligare en fin gädda på 4-5 kilo. tredje över 85 centimeter ur samma hål!

Ismete

Kort efter flytten så får jag fäll igen, tredje gången ur samma hål även för min del. När vi kommer fram så tar gäddan lina så jag sätter in mothugget ganska omgående. Fast fisk som göra några rusningar innan vi kan lyfta upp en 97 centimeter lång dam, som tyvärr var blind på ena ögat och var inte lika välmatad som de andra vi hade fått under dagen. Men väldigt fin i färg och täckning.

Ismete

Ismete

Efter den gäddan så hade jag ett fäll på ett av spöna jag flyttade men tyvärr brände jag den gäddan och även en till efter det…
Sen blev klockan halv ett och det dog ut helt, vilket det brukar göra i den här sjön. Jag har nog aldrig haft bra fiske efter 13:00, oavsett årstid i sjön.
Men alla vatten beter sig olika, så det gäller att prova och nöta för att se mönster. Sen är det som med allt fiske, ibland går det bra och ibland går det inte alls även om förutsättningarna är bra vilket gör fisket så otroligt roligt!

Det blev en bra dag på isen med många fäll, ett par blodiga fingrar och ett bra snitt på gäddorna även om de lite större uteblev, den här gången. Snart är det helg igen och då är det dags för ett nytt besök!

Ska du till Sportfiskemässan?
Om du ska det så har jag precis dragit igång en tävling på min Facebook sida där jag lottar ut 4 stycken 3 dagars inträdesbiljetter. Så kolla in Ensamvargens Fiske för att veta vad man måste göra för att ha chansen att vinna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *