Gör din egn ismetevippa del 2

Som jag nämnde i del 1 av ismetevippor så har jag gjort en ny lösning som jag tänkte beskriva här.

Ismetevippa

Anledningen till att jag började fundera på nya var att jag hade svårt att få större mört att fungera bra ihop med den andra vippan. Jag kollade runt lite på nätet hur andra hade löst sina vippor, och det visade sig snart att det fanns många lösningar! Men jag hade sneglat länge åt linutlösare för att låsa linan. Jag hittade lite olika varianter som satte igång min tankeverksamhet och snart hade jag en idé.

Det här behövs för att göra dessa vippor är:

  • Plastägg (Jag köpte mina på på Skapamer.se)
  • Pingisbollar
  • Scotty Linutlösare
  • Rensband
  • Epoxylim
  • Våtsandpapper
  • Primer för plast
  • Sprayfärg
  • Klarlack
  • Krympslang
  • Fil
  • Gasbrännare/Tändare

Sen har jag gjort ett annat experiment, rensband har en förmåga att rosta, så jag valde att köpa hem en burk med Zinkspray som ska vara rostskyddande. Får väl se om det fungerar! Visst kan man använda sig av makrolon men då mina hållare till vipporna passar rensbandslösningen valde jag att fortsätta med just rensband.

Så här gjorde jag:

Det första som ska göras är att sandpappra äggen och pingisbollarna för att få en lite ruggad yta på dem så primersprayet ska fästa ordentligt.

Efter det så klipper man av några kortare bitar av rensbandet för att senare trä på plastäggen och pingisbollarna på för att smidigare kunna måla dem.

Ismetevippa

Sen värms ena änden av rensbandet med en gasbrännare, här fungerar det med en vanlig tändare också men det tar lite längre tid. När rensbandet är varmt nog så trycker man igenom det i mitten på plastägget och håller kvar en kort stund för att få öppningen lite större än själva rensbandet. Då blir det enklare att få dit dem på själva vippan senare och även att få bort dem från biten av rensbandet efter målningen är klar.
gör samma sak med pingisbollarna.

När alla ägg och bollar är på plats på rensbanden så är det dags att spraya dem med primer för att få färgen att sitta bättre. Jag använde mig av plast-primer på sprayburk från Skapamer.se. Spraya 3-4 gånger för att få ett bra lager som täcker hela ägget och pingisbollen.

Ismetevippa

När primersprayet är riktigt torrt, så är det dags att spraya på färgen, här använde jag fluorescerande orange färg från Biltema till äggen och svart färg från Skapamer.se till pingisbollarna. Spraya igen 3-4 gånger för att få ett bra lager som täcker ordentligt.
Anledningen till att pingisbollarna blev svarta är för att just svart färg syns bra om det är snö på isen.

Ismetevippa

Ismetevippa

När färgen har torkat ordentligt så är det dags att klarlacka dem, jag använde lack från Biltema. Spraya på 3-5 lager så det täcker ordentligt så får man en hård yta och en bra finish på äggen och pingisbollarna.
Kom bara ihåg att låta primer, färg och lack torka ordentligt mellan målningarna och innan de ska fästas på vippan!

Ismetevippa

Ismetevippa

Sen är det dags att klippa av rensbandet i den längden man vill ha, mina är 50 centimeter. Men är man osäker på längden så ta dem 60 centimeter och korta dem efter man har testat. Det hänger lite på vilken hållare man har till vipporna och vilket rensband man använder. Jag köpte mitt på Biltema och det är 5 millimeter brett.

Nästa steg är att plocka bort den svarta delen som själva scotty klämman sitter i och metallringen.

Ismetevippa

Scotty linutlösare finns att köpa hos t.ex. ofc.nu

Sen ska man ta en smal gärna fyrkantig fil och fila bort en del av plasten i den tunnare änden av den svarta hållaren till klämman. Har man ingen fil som är tillräckligt smal så kan det säkert fungera med en kniv eller ett tunt sågblad.
Se till att fila bredden lite bredare än själva rensbandet. Fila ned till mitten av den svarta plastbiten så rensbandet kan ligga tryckt mot botten där klämman satt från början.

Ismetevippa

Ismetevippa

Sen är det dags att limma fast den svarta plastbiten i ena änden av rensbandet. Här är det viktigt att man inte får för mycket epoxylim så det rinner ut på hela plastbiten, utan det ska bara vara på den halvan där rensbandet ska sitta.
Det finns en liten upphöjning, en klack på biten som rensbandet ska skjutas upp emot och sen får man se till att lägga tryck på rensbandet uppifrån så limmet fäster med rensbandet tryckt mot plastbiten.

Ismetevippa

På mitten av den svarta plastbiten är det en liten upphöjning, en klack som man ska trycka rensbandet emot, samtidigt så ska man lägga tryck uppifrån för att rensbandet ska sitta bra. Använd förslagsvis metallringen som följde med linutlösaren och tryck på rensbandet uppifrån.

Ismetevippa Ismetevippa Ismetevippa

Tanken är att linutlösaren ska fungera ungefär som den gör normalt sett.
Limmar man bara dit själva klämman, den gula på rensbandet så kan du inte trycka på den för att kunna fästa linan utan den kommer ramla bort direkt.

När epoxylimmet har torkat ordentligt så den svarta plastbiten sitter hårt i rensbandet är det dags att limma fast ägg och pingisboll.
Lägg lite epoxylim precis vid kanten mot den svarta plastbiten sen trycks ägget upp mot den, men se till så det inte rinner in lim där klämman ska sitta!
Ta lite epoxylim bakom ägget och tryck upp pingsbollen mot ägget och lägg lite lim bakom pingsbollen med.

Ismetevippa

När limmet har torkat ordentligt så är det dags att klippa till cirka 10 centimeter av krympslangen och placera det precis under pingisbollen. Värm krympslangen men lämna cirka 2 centimeter precis vid pingisbollen, för skulle limmet av någon anledning släppa från bollen kan den inte glida ned för rensbandet. Den andra anledningen till krympslangen är att bjällran sitter bättre på den än på enbart rensbandet.

Sen är det bara att sätta tillbaka själva linutlösaren och vippan är färdig att använda!

Ismetevippa Scottyklämma Ismetevippa Linutlösare

Efter jag hade sprayat mina rensband med zinksprayet jag nämnde tidigare så sprayade jag även ett par lager med svart färg och något lager med klarlack. Se om det håller bättre eller inte. Men som sagt, det var ett experiment och har inget med själva vippan att göra!

Anledningen till att jag använder plastägg till den här vippan är för att hålla ned vikten lite, styrolitäggen jag använder mig av till den andra vippan jag tillverkat är något större och väger lite mer. Självklart kan man byta ut plastäggen mot styrolit eller vice versa på dessa två vippor jag har visat.
Jag hoppas att även den här lösningen gav er lite inspiration och idéer på hur man kan göra sin ismetevippa.
Här hittar man del 1 av gör din egen ismetevippa

Ismetevippa

Fungerar hur bra som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *